Márciusban, három Kovászna megyei városban – Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón – várják a hölgyeket ingyenes méhnyakrák szűrésre. A méhnyakrák olyan betegség, amely bármely életkorú nőt érinthet, viszont azon kevés rákos megbetegedések közé tartozik, amelyek korai felismeréssel szinte 100%-ban megelőzhetők, hívja fel a figyelmet a háromszéki szűrési kampányt szervező Maros Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház.

Az ingyenes akcióval két korcsoportot céloznak, így a 24 és 29 év közti nőknek Babeş-Papanicolaou (klasszikus citológia) tesztet-, míg a 30 és 64 év közti asszonyoknak HPV (humán papillomavírus) tesztet végeznek nőgyógyász szakorvosok. Az ingyenes méhnyakrákszűrésre a kovásznai szívkórház kórház szülészetén, hétfőtől péntekig: 9-13 óra között-; a bodzafordulói kórház szülészetén, hétfőtől péntekig 11-13 óra között-, míg a kézdivásárhelyi városi kórház szülészetén, hétfőtől péntekig 9-13 óra között, illetve a családtervezési rendelőben csütörtökön 9-13 óra között kerül sor.

Az ingyenes méhnyakrák szűrésre előzetes bejelentkezés szükséges, így aki Kovásznán szeretné elvégeztetni, hívja a 0267.340.008-as számot, Kézdivásárhelyre a 0744.430.373 vagy 0766.701.029 számokon lehet bejelentkezni, míg Bodafordulón a 0746.493.754-es telefonszámon kell regisztrálni. Arra kérik a háromszéki asszonyokat, a vizsgálatra vigyék magukkal a személyi igazolványukat. A vizsgálat előtt egy kérdőívet is ki kell tölteniük, majd a mintákat a marosvásárhelyi klinikán elemzik ki és a pácienseket a háromszéki kórházak értesítik az eredményről.

A szűrőprogramban szaktanácsadásra és ha szükséges, további gyógykezelésekre is van lehetőség. A szűrővizsgálatra azokat is fogadják, akiknek nincs egészség biztosításuk, számukra a háziorvosuk állíthatja ki a beutalót. A Maros Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház a George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmel partnerségben szervezi a méhnyakrák szűrést Háromszéken.