A Kovászna megyei útlevélosztály fennállása óta, tavaly igényelték a legtöbb útlevelet, 80 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, számolt be sajtótájékoztatón Ráduly István. A prefektus szerint ennek magyarázata, hogy a koronavírus járvány miatti szigorítások éveiben nem volt alkalom külföldre utazni, időközben lejártak az útlevelek, tavaly viszont már sokan utaztak más országokba.

Az elmúlt esztendőben Háromszéken közel 16.000 úti okmányt kértek, ezek 40 százalékát viszont nem Kovászna megyeiek igényelték. Ugyanakkor több mint 2000 Kovászna megyében lakóhellyel rendelkező polgár az ország más megyéiben vagy diplomáciai képviseleteken nyújtotta be a kérelmet és ezeket Háromszéken dolgozták fel. Tavaly 647 Kovászna megyei személy jelentette be, hogy elveszítette útlevelét, 15 úti okmány pedig megrongálódott, ezért cserét igényeltek. A prefektus szerint a többség a hosszabb ideig érvényes, elektronikus útlevelet kért, mindössze 1099-en folyamodtak ideiglenes útlevélért.

Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó Kovács Zsolt
Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó Kovács Zsolt

Románia élen áll az útlevél kibocsátás gyorsasága terén

„Jóllehet tavaly Háromszéken 80 százalékkal nőtt a benyújtott útlevélkérések aránya, az elektronikus útlevelet a 15 munkanapos törvényes határidő helyett általában három, de legtöbb öt munkanapon belül kiállítják. Ez igaz az ország minden megyéjére”, állítja a háromszéki prefektus. Hozzátette: az eredmény azért figyelemre méltó, mert ez a második helyet jelenti a kontinensen, egész Európában csak Spanyolországban lehet ennél rövidebb idő alatt útlevélhez jutni.

Háromszéken kölcsönrendőrökkel pörgetik a sofőrvizsgát

Ráduly István szerint 2 hétre csökkent a várakozási idő a gépkocsivezetői-vizsga elméleti és gyakorlati próbája között. Elmondta: az elmúlt hét végén, a sepsiszentgyörgyi gépkocsivezetői jogosítvány-kibocsátó hivatal munkatársai nyolc Vaslui megyei rendőr segítségével 231 személyt vizsgáztattak B kategóriás sofőrkönyvre, közülük 135 személynek sikerült a gyakorlati próba és szerzett jogosítványt – az átmenési arány 58 százalék volt.