Országszinten egyedi múzeumot alakítanak ki Sepsiszentgyörgyön az egykori Dohánygyár egyik épületében, ahol három emeleten, korszakokra bontva, interaktív eszközökkel mutatják be a kommunizmus rémtetteit. Sepsiszentgyörgy önkormányzata feltöltötte Kommunizmus Múzeumának létrehozásáról szóló pályázatát az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR), amely 11,4 millió euróval támogatja a múzeum megépülését.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester sajtótájékoztató keretében mutatták be az egykori dohánygyár egyik épületszárnyában létrejövő Kommunizmus Múzeuma terveit a kiállítás történészeinek és az épület tervezőinek jelenlétében. A polgármester rámutatott: fontosnak tartják, hogy miután az önkormányzat megvásárolta az egykori dohánygyár épületegyüttesét, azt felújítsák, feltöltsék tartalommal és visszaadják a háromszékieknek. „Jó lehetőségük van arra, hogy egy fontos projektet, a Kommunizmus Múzeumát valósítsuk meg az épületegyüttes egyik szárnyában” – hangsúlyozta Antal Árpád, aki szerint a múzeum a magyar vagy székelyföldi közösség szemszögéből közelíti meg a kommunizmus korszakát, de bemutatja az országos történeseket is.

Antal Árpád polgármester és Hegedűs Csilla államtitkár

A múzeummal egy olyan új helyszínt hoznak a városba, amely által kitágulnak Sepsiszentgyörgy kulturális és közösségi terei. Egy olyan épületet választottak ki ebből a komplexumból, amely az 50-es, 60-as években épült. A Kommunizmus Múzeumát jobb helyen talán nem is lehetne elképzelni, mint egy ilyen épületben. Sepsiszentgyörgy egy a kilenc helyszín közül, ahol különféle tematikájú emlékmúzeumokat hozunk létre az országban – emelte ki Hegedüs Csilla államtitkár. Hozzátette: nehéz beszélni a gyerekeknek a kommunizmusról, ám a múzeum abban segít, hogy megragadják annak a rendszernek a hangulatát, amely két nemzedék életét befolyásolta.

Az egykori dohánygyár ipartörténeti épületegyüttese mögött található a nyersdohány raktárnak használt ingatlan, amely otthont ad a 21. század elvárásainak megfelelő múzeumnak, melynek tervezésénél a korszerű anyagok használata, a modern építészeti stílus, valamint az energiahatékonyság is fontos szempontok voltak, amelyhez a tetőtéren felszerelt napelempark járul hozzá. A raktárépület négy emeletén összesen 3 000 négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be.

Kommunizmus múzeumának látványterve

Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második szint a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet szemlélteti, a harmadik szinten a Ceușescu korszak kap helyet és az 1989-es forradalom bemutatásával zárul a kiállítás. A látogató interaktív módon kapcsolódik be a korszak különböző eseményeibe: kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket, kibérelhet egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhűen lesz kialakítva a bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez. A vetített anyagok, fotók, tárgyak, interaktív felvonón kívül a szabadulószobákból is megpróbálhat kijutni. A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.