Hétfőn ismét benépesült az egykori sepsiszentgyörgyi Dohánygyár, amely ezúttal a magyar feltalálókat és találmányaikat, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat bemutató, interaktív kiállításnak ad helyt. A június 17-ig látogatható kiállításon számos olyan tárgy tekinthető meg, amelyet magyar tudósok találtak fel, vagy járultak hozzá a feltalálásukhoz.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár gazdag eszközgyűjteményének köszönhetően, a telekommunikáció és a technikatörténet rajongói számára lehetőség nyílik a kiállított tárgyak kipróbálására is. A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2022. június 13–17. között az egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez előzetes időpontfoglalás szükséges, ezt a 0747 408 005-ös telefonszámon tehetik meg naponta 9:00–18:00 óra között.

Magyar feltalálók napja az egykori sepsiszentgyörgyi dohánygyárban | Fotók: Kovács Zsolt

Tóth-Britan Csaba, sepsiszentgyörgyi alpolgármester megnyitó beszédében felidézte, hogy a magyar feltalálók napját a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) kezdeményezésére 2009. június 13-án ünnepelték először annak apropóján, hogy a magyar Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be találmányát, a C-vitamint és a készítmény előállításának eljárását.

Számos olyan magyar találmány született, amely megváltoztatta a világot. A teljesség igénye nélkül, ilyen például a Bíró László nevéhez fűződő golyóstoll, a Rubik Ernő nevéhez köthető rubik kocka, Jedlik Ányos a dinamó- és Naumann János a számítógép feltalálója. Emellett Eötvös Lóránd fizikus találta fel a torziós ingát és Puskás Tivadar a rádió elődjét a telefonhírmondót. Az elektrotechnika magyar úttörői közt szerepel Déri Miksa, a Ford T-modelljének sikerében közreműködött Galamb József.

A Sepsi TeleTár múzeum jövendőbeli helyszíne az interaktív kiállítás

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület tavaly februárban 23-án nyitotta meg a Sepsi TeleTárat aminek a helyi önkormányzat biztosít otthont a törvényszék közelében, a központi piac fele vezető út sarkán lévő épületben. A Sepsi Teletár-at Csáky Ernő villamosmérnök, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt oktatójának 3500 hír- és távközlési eszközt tartalmazó magángyűjteményre alapozva nyitották meg. Az interaktív kiállítótérben többek között megtekinthető a Puskás Tivadar-féle telefonközpont, a papírszalagra író Morse-gép, írógépeket, katonai és civil rádióberendezések, telefonkészülék, gramofonok, patefonok, piezoelektromos lemezjátszók, szalagos magnók, lámpás televíziók és régi számítógépek is.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester felidézte, hogy a Sepsi TeleTárban tavaly szervezték első alkalommal a magyar feltalálók napját, idén ezt a kiállítást a volt Dohánygyárban rendezték be, ami jó alkalom ismét belakni az egykori gyárépületet és a tárlattal kipróbálni, hová minként rendezik majd be oda a TeleTár gyűjteményét, amely a helyszínen nem csak megtekinthető, hanem kézbe vehető és kipróbálható technikai eszközökből áll. A TeleTár célja, hogy látványos és közérthető módon szemléltesse a természet és a fizika törvényeit, hogy élménnyé tegye a tapasztalati úton történő tanulást.

Összefogással terelhető jó útra az információs társadalom

A sepsiszentgyörgyi kiállítás megnyitóján Bohus Mihály, informatikai hálózatépítő, a Neumann János Számítógép Tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem mellett működő Informatika Történeti Múzeum vezetője rámutatott, hogy az információs társadalom korszakát éljük. Száz éves a telefónia és ötven éves az informatika ám ezek időközben összenőttek és ebből nőtt ki az információs társadalom, magyarázta Bohus Mihály.

Hozzátette: jelenleg az a kihívás, hogy minden korosztályt megszólítsanak és mindenkinek élményt nyújtsanak az informatikai eszközök és alkalmazások. Meglátása szerint az időseket azért kell megszólítani mert velük kell bürokratikus ügyeket intézni, a közép korosztály az amely felel az alkalmazások kialakításáért és a fiatalokat követni kell mert az ő kezük ügyesebb, jól használják ezeket az eszközöket és alkalmazásokat. Buhus Mihály szerint a másik kihívás, hogy jó úton haladjon az információs társadalom. Meglátása szerint ennek az útnak a kijelöléséhez egymásnak át kell adni a tapasztalatokat és közösen kialakítani az irányt.

Ötleteket gyűjtenek a dohánygyárba berendezett élményközpontnak

Sepsiszentgyörgyön a magyar feltalálók napjához kapcsolódva, az interaktív tárlat megnyitóját követően, hétfőn szakmai konferenciára is sor került. Bemutatkozott Horváthné Pákozdi Emese, a mosonmagyaróvári Futura – Interaktív Természettudományi Élményközpont képviselője, Koszecz Sándor, a békéscsabai Kollabor – Természettudományos Élményközpont vezetője és Ania Pascalău, a kolozsvári CREIC központ képviselője.

Az ismeretterjesztés mellett, a rendezvény célja volt megismertetni a meghívott kreatív, önfenntartó műhelyeket a térség vállalkozóival, valamint műszaki és tudományos érdekeltségű személyekkel. Ezek a műhelyek hasonló vállalkozások elindításához adhatnak ihletet, és ösztönző hatással lehetnek az egykori dohánygyár jövőbeli rendeltetését illetően.