Riasztó, veszélyes és elfogadhatatlan az a világkép, amit a romániai titkosszolgálatok elképzeltek saját szerepükről a társadalomban, állapította meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre reagált arra a kiszivárgott törvénytervezetre, amely jelentősen bővítené a hazai titkosszolgálatok jogkörét, többek között magán- és jogi személyeket köteleznének jelentéstevésre, szabadon dönthetnének lehallgatásokról és nem lennének számonkérhetőek.

Antal Árpád kifejtette: függetlenül attól, hogy végül mi kerül bele a törvénytervezetbe, a most kiszivárgott dokumentum a titkosszolgálatok riasztó világképét mutatja. Ugyanakkor az is elfogadhatatlan, hogy a titkosszolgálatoknak törvénykezdeményezési joga legyen, hiszen a közvélemény elé került tervezet tartalma úgy néz ki mint amit a titkosszolgálatok tettek a kormány asztalára.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotók: Vargyasi Levente

„Olyan országban szeretnék élni, ahol a titkosszolgálatok fölött minden tekintetben valós civil, parlamenti kontroll van”, fejtette ki a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki szerint ehhez képest a kiszivárgott törvénytervezet visszavezetne egy olyan világba, ahol bárkit kötelezhetnének, hogy együttműködjön a titkosszolgálattal, ahol a titkosszolgálatoknak olyan gazdasági ügyleteik lehetnének amikre senkinek sincs rálátása vagy ahol a titkosszolgálatok alkalmazottainak olyan szintű immunitása lehetne, mint senkinek a világban.

Antal Árpád arra figyelmeztet, hogy a politikusok tűnhetnek „csúnyának” ám őket négyévente le lehet váltani, ezzel szemben a titkosszolgálatokat nem lehet leváltani, így bekerülhet valaki abba a rendszerbe és nyugdíjazásáig azt tesz amit akar, mert az egész rendszer őt védi. “Nincs ez rendben, egy NATO és Európai Uniós tagországban nem ez kellene legyen a jó irány”, állapította meg a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint most nagyon fontos a civil társadalom elutasító reakciója.