Magyarország legelső járműkereskedő vállalkozása a sepsiszentgyörgyi Ipari parkban 3 millió eurós beruházásból épít kamionszervizt, műszaki vizsgáztatót, kamionmosót, kamionkereskedést és elektromos autóbusz értékesítést, számolt be a pünkösd hétfőn szervezett időkapszula elhelyezésen Szücs Attila. Az Eurotrade kft. tulajdonosa szerint az ipari parkban lévő 15.000 m²-en működő létesítmény lesz a cégcsoport romániai tevékenységének központja, ahol indulásként 25 személynek biztosítanak munkahelyet de a személyzetet 40 fősre növelik. Az ünnepségen Szücs Attila tulajdonos, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével, Tamás Sándor, a Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármesterével közösen egy cégiratokat, erdélyi és magyarországi sajtótermékeket és egy bibliát tartalmazó időkapszulát helyeztek el az új létesítmény alapjába.

Eurotrade időkapszula elhelyezés
Eurotrade időkapszula elhelyezés. Balról: Németh Zsolt, Szücs Attila, Tamás Sándor és Antal Árpád | Fotók: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgy polgármestere Antal Árpád megköszönte Németh Zsoltnak és a magyar kormánynak, hogy a nemzetpolitikai együttműködést az eddig kulturális, sport, oktatási és politikai együttműködésen túl most gazdasági dimenzióval is feltöltik, hiszen az ilyen beruházások erősítik Románia és Magyarország kapcsolatát és elősegítik, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon megmaradni. Antal Árpád arra mutatott rá, hogy a megközelíthetőséget elősegítő nagyberuházások mint az átadás előtt lévő brassói reptér és a majdani autópálya segíti a Háromszéken beruházókat, hogy sikeressé váljanak.

Eurotrade időkapszula elhelyezés.

Olyan világot élünk, amikor válság, járványok és háború van. Nagyon fontos, hogy a családok együtt legyenek. Ezért nagy érték ha munkahelyeket tudunk megvédeni és újakat létrehozni”, fejtette ki a polgármester, aki szerint 2010 után Sepsiszentgyörgyön mintegy 6.000-el nőtt a munkahelyek száma és azt szeretnék, hogy minél több cég telepedjen meg mert ha verseny van a munkaerőért, akkor versenyképesebb fizetést biztosítanak. Antal Árpád szerint várhatóan a következő tíz évben akár 100 hektárra kell növelni az ipari park területét, hogy fogadják a betelepülő vállalkozásokat, amelyek akár több ezer embert foglalkoztathatnak. Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor kifejtette: a kultúra, a sport, az oktatás mellett azt szeretnék, hogy Háromszéken a gazdasági erőtér is erősödjön, hiszen mindezek nem egymással szemben valósulnak meg, hanem egymást kiegészítő tevékenységek.

Eurotrade időkapszula elhelyezés.

Szeretünk építeni”, mutatott rá Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke aki szerint elsősorban nemzetet építenek, hiszen összetartozunk. A magyar közösségek összefogását szolgálja többek között a Nemzeti Összetartozás Napja, a csíksomlyói búcsú, a Tusványos szabadegyetem és diáktábor is, sorolta Németh Zsolt. Hozzátette: országokat is építenek, hiszen Magyarország és Románia egymásra vannak utalva és kölcsönösen érdekeltek egymás sikerében. „Benne vagyunk az Európai Unióban és részesei vagyunk a Közép-Európai építkezésnek. Amikor a szomszédban háború dúl ennek jelentőségét nem lehet alábecsülni”, fejtette ki Németh Zsolt, aki szerint össze kell zárnunk és ez nem csak a biztonságpolitikára, hanem gazdaságpolitikára is érvényes és ennek jó példája az Eurotrade cégcsoport sikere.