Élesen bírálják a háromszéki vállalkozói szervezetek azt a törvénytervezetet, amely a kereskedelmi kamaráknak fizetendő éves hozzájárulásra kötelezné a hazai cégeket és kifogásolják, hogy ugyancsak pénzért kompetencia bizonylatokat kellene kiváltsanak a vállalkozások adminisztrátorai.

A szenátus már elfogadta és képviselőházi jóváhagyásra vár a Kereskedelmi és Iparkamarákra vonatkozó javaslat, amelynek kapcsán a Kovászna, Hargita és Maros megyei szervezeteket tömörítő Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma tiltakozó levelet fogalmazott meg. Bagoly Miklós a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége az Asimcov elnöke leszögezte: a térség vállalkozói szervezetei egyöntetűen elutasítják a tervet, hogy a cégek méretüktől függően évente 10 és 100 euró közti összeget kellene befizessenek a vállalkozók többsége által ignorált kereskedelmi kamarának amiért cserébe az el kellene készítsen egy céges katalógust, holott egy releváns adatbázis már létezik a Cégbíróságnál.

Bagoly Miklós szerint diszkrimináció, hogy a cégek adminisztrátorait pénzért kompetencia bizonylat kiváltására kötelezik, hiszen alkotmányos jog céget alapítani és ha a tulajdonos azt nem képes vezetni, akkor alkalmaz hozzáértő szakembert. A 8 székelyföldi vállalkozói szervezet által megfogalmazott tiltakozó levelet elküldték a törvényhozóknak és kormánynak és felhívják a figyelmet, hogy ha az állam kötelessége a kereskedelmi kamarákat megszervezni akkor rendeljen hozzá finanszírozást is és ne kötelezze a vállalkozásokat olyan díjak befizetésére ami mögött nincs tartalom.

Háromszéki vállalkozói szövetségek vezetői: (balról) Vajda Lajos és Bagoly Miklós az Asimcov-, Czine Zsolt a YEAT és Karácsony Zsolt a JBC vezetője

Vajda Lajos az Asimcov vállalkozói szövetség igazgatója arra mutatott rá, hogy a vállalkozókkal egy olyan cégkatalógust szeretnének megfinanszíroztatni, amely a kiadása másnapján már nem aktuális, hiszen naponta jelennek meg és tűnnek el vállalkozások ezért a Cégbíróság (ONRC) és az adóhatóság (ANAF) már meglévő adatbázisa releváns és nyilvános. Másrészt olyan kompetencia bizonylat kifizetésére köteleznék a vállalkozókat, amihez ha szükségük van rá, a tudást ingyenesen megszerezhetik a különböző vállalkozói szervezetek által kínált tanfolyamokon.

Czine Zsolt a Young Entrepreneurs Association of Transylvania (YEAT) elnöke szerint sérelmezik, hogy a törvény kezdeményezői nem konzultáltak a hazai vállalkozói szervezetekkel majd látva az országos szintű felháborodást egyes parlamenti képviselők már vissza is vonták a támogató aláírásukat a tervezetről.