Azok, akik tavaly munkakönyves fizetésük mellett más forrásból is jövedelemre tettek szert, még május 25-e, szerda éjfélig tudják benyújtani az adóbevallásukat és ki is kell fizessék az adójukat, hívja fel a figyelmet Máthis István. A Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal (ANAF) igazgató helyettese szerint 7824 háromszéki adófizető kell benyújtsa az adóbevallását és határidő előtt ezt 4568-an tették meg, azaz az érintettek 58,3 százaléka.

Az ANAF azt javasolja az érintetteknek, hogy az egységes adóbevallást elektronikus úton nyújtsák be, azaz az úgynevezett privát virtuális téren (Spațiul Privat Virtual – SPV) keresztül vagy a www.e-guvernare.ro weboldalon, elektronikus aláírás használatával.  Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal igazgató helyettese arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy nem elég benyújtani az adóbevallást hanem május 25-e a vonatkozó adó befizetésének határideje is.

Az érintett háromszékieknek összesen 17,3 millió lejnyi fizetnivalója van amiből 11,4 millió lejt szerda éjfélig be kell fizessenek az államkasszába, mondta Máthis István, aki szerint aki nem tesz eleget kötelezettségének, jövő hónapban első lépésként felszólítást kap majd az adóhivatal elindítja a kényszervégrehajtást és zárolja a bankszámlákat. Ugyanakkor van arra lehetőség, hogy a Pénzügyi Hivataltól kérjenek 12 hónapra, büntetőkamatmentes részletfizetési lehetőséget.

Illusztráció: adóbevallás
Illusztráció: adóbevallás

Ugyancsak május 25-ig lehet felajánlani a már befizetett személyi jövedelemadó 3,5 százalékát civil szervezeteknek és egyházaknak, hívja fel a figyelmet Máthis István. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, az államkasszában hagyja a jótékony célokra felajánlható összeget. Tavaly 15.000 háromszéki ajánlotta fel adója egy részét és többen éltek a lehetőséggel és úgy töltötték ki a 230-as formanyomtatványt, hogy 2 évre rendelkeztek a 3,5 százalékról. Ők most nem kell tegyenek semmit.

Máthis István szerint idén 8600 háromszéki ajánlotta fel adója egy részét civil szervezeteknek ám abban bíznak, hogy ma éjfélig számuk növekszik ugyanis a civil szervezetek megtehetik, hogy papíron összegyűjtik az adófelajánlásokat és azokat online feltöltik az adóhatóság platformjára.