Idén ismét „hagyományos” formában szervezik meg a Székely Vágtát, amelynek június 17 és 19 között a háromszéki Óriás Pincetető ad helyt. A pandémia miatt két évig nézők nélkül szervezték a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutamának számító Székely Vágtát amikor a székelyföldi településeket képviselő lovasok a közönség buzdítása nélkül voltak kénytelenek körözni a versenypályán.

Idén ismét visszatérnek a bejáratott és népszerű eseményhez amely sokféleképpen nyújt szórakozási lehetőséget a nézőknek, mondta Demeter János. A társszervező Vadon egyesület igazgatója szerint a lovas futamok mellett ismét lesznek hagyományőrző események, lovasíjász és kaszkadőr bemutatók, gyermekfoglalkozások, kirakodóvásár és lacikonyhák is.

Az idei Székely Vágtát Czetz János tábornok emlékének ajánlják, jelentette be Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök felidézte, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornoka 200 éve született Gidófalván majd a Argentinában is fényes katonai karriert futott be.

Székely Vágta szervezői: Tamás Sándor, Antal Árpád, Magyarósi Imola és Demeter János | Fotó: Kovács Zsolt
Bemutatják a Szent László a lovagkirály rockoperát

Az idei Székely Vágtán a magyarországi Nemzeti Lovasszínház bemutatja a „Szent László a lovagkirály” című rockoperát, jelentette be Magyarósi Imola. A Vadon egyesület elnöke rámutatott Szent László lovagkirály emlékezetének nagy hagyománya van Székelyföldön is és a Pintér Tibor által képviselt Nemzeti Lovasszínház nagyszabású produkcióban – 20 lovas és 60 gyalogos szereplővel – egy kosztümös rockopera keretében idézi meg a középkori lovagi tornák hangulatát és ismerteti Szent László legendás alakját. A rockopera nyilvános főpróbájára június 17-én, pénteken 21.30-tól kerül sor majd június 18-án, szombaton 21.30-kor tartják a bemutatót amit eső esetén egy nappal később vasárnap mutatnak be.

Fotó: Székely Vágta
Várják a székelyföldi települések benevezését

Demeter János elmondta, hogy idén visszatérnek a régi idők Vágta-hangulatához és a székelyföldi települések 2022. június 10-én 15 óráig, két futamba – Székely Vágta és Góbé futam – nevezhetik be lovasaikat. Bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és 3 személyből áll: lovas, kísérő és csapatvezető. A Székely Vágta nevezési díja 1200 lej. A szervezők viszont 1000 lejes keretig megtérítik a benevezett csapatok utazási költségeit, miután a helyszínen elvégzett vizsgálat során kiderült, hogy a ló állapota megfelel az állategészségügyi feltételeknek, mondta Demeter János. Hozzátette, hogy a Góbé futamba benevezett csapatok utazási költségét 500 lejig térítik meg pozitív állatorvosi vizsga esetén.

Ezek a benevezési feltételek

A Vadon egyesület igazgatója szerint a Székely Vágta futamra az ismert fajtájú és nemű, 5 évesnél idősebb lóval lehet benevezni, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Fontos, viszont hogy ebben a futamban nem vehet részt az argentin póló póni, Akhal Teke, angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható ló. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot. A székelyföldi házi versenynek számító Góbé futamra viszont bármilyen fajtájú és nemű, 5 évesnél idősebb lóval részt lehet venni, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek.

Fotó: szekelyvagta.ro

A vágták nyereményei az elmúlt évekhez hasonlóak, mondta Demeter János, aki szerint a Székely Vágta előfutamainak győzteseit 2000 lejjel díjazzák. A Székely Vágta első helyezettje 6000 lejt kap, a második 4000 lejt, a harmadik 3000 lejt és a negyedik 2000 lejt kap. Emellett részvételi jogot a budapesti Nemzeti Vágtán. A Góbé futam első három helyezettje pedig 3000 – 2500 és 2000 lejes pénzjutalomban részesül.