A kommunizmus rémtetteit legkorszerűbb interaktív prezentációs eszközök használatával mutatja be a Sepsiszentgyörgyön létesülő új múzeum amit az egykori dohánygyár egyik, a 60-as években épült épületszárnyában alakítanak ki, számolt be Tóth-Birtan Csaba. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az új múzeum nemcsak tárgyi tudást, hanem élményeket is fog nyújtani majd, azt a keserédes hangulatot, amit végig kellett éljenek azok a generációk, akik valamilyen életkorban találkoztak a kommunizmussal és szocializmussal.

A dohánygyár épületegyüttese más közösségi terekre is alkalmas. Elindult a Tabak Fórum, IDE kattintva lehet virtuálisan bejárni a dohánygyár épületeit és szavazni arról, hogy milyen rendeltetése legyen a jövőben.

Az alpolgármester felidézte, hogy eredetileg a városközponti Szakszervezetek Művelődési Házában szerették volna berendezni a kommunizmus rémtetteinek múzeumát ám a romos épületet minden egyekezet ellenére nem sikerült megszerezni az államtól. A helybéli tervező csapatot, műépítészeket és muzeológusokat is megihlette az egykori dohánygyár egyik épületszárnya ami nem ipari műemlék hiszen azt a 60-as években húzták fel. A 3000 négyzetméteres, 4 szintes épületben az interaktív, modern prezentációs technikákat felsorakoztató múzeum a II. világháború végétől 1989 decemberéig különböző korszakokra, generációkra és társadalmi csoportokra bontva fogja bemutatni a romániai szocializmus éveit.

A nagyszabású projektre 11,3 millió euró értékben nyert pályázatot az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Tóth Birtan Csaba szerint a kommunizus rémtetteinek múzeuma nem csak az oktatás-nevelés eszköze hanem turisztikai szempontból is színfoltja lesz a varosnak, ugyanakkor egyfajta elrettentő erővel is bír a következő generációknak, hogy a szocializmus csak múzeumi látnivalóként maradjon meg.

Mint arról beszámoltunk az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében 9 emlékmúzeum létrehozását vagy bővítését vállalta Románia. Az a cél, hogy 2026 júniusáig a közösség kilenc interaktív, korszerűen felszerelt, a modern technológiákat, a virtuális realitást használó múzeummal legyen gazdagabb, olyan múzeumokkal, amelyek igazi közösségi terekké válnak, és amelyeket rengeteg turista látogat. A sepsiszentgyörgyi mellett kolozsvári, nagyenyedi, marosvásárhelyi, szatmári, bukaresti, temesvári, máramarosszigeti és râmnicu sărati múzeumok létrehozását vagy bővítését finanszírozzák az országos helyreállítási tervből.