Csődhelyzetbe taszíthatja a hazai kórházakat, ha egyik napról a másikra vissza kellene szerveződjenek a koronavírus járvány előtti berendezkedésre, illetve sok alkalmazott munkahelye kerülne veszélybe, kongatta meg a vészharangot András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi minisztériumnak időben, megfontolt és kiszámítható döntést kell hoznia a kórházak visszarendeződésével kapcsolatban hiszen azt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. Az igazgató arra reagált, hogy még nem tudják, mi az egészségügyi minisztérium álláspontja a kórházak visszarendezéséről, miközben híresztelések szerint április-májusban véget érhet a veszélyhelyzeti állapot.

András Nagy Róbert magyarázata szerint a közkórházak finanszírozása az ellátott betegek száma alapján történik ám nem tudnak már annyi beteget beutalni, mint a járvány előtti időszakban, mert megingott a lakosság bizalma az egészségügyi ellátórendszerben. Hozzátette: ez nem azért következett be mert csökkent a kórházi ellátás hatékonysága, hanem mert a járványhelyzet megingatta az egészségügyi rendszerbe vetett bizalmat. Az igazgató szerint a beutalható betegek számát csökkenti továbbá, hogy a jelenlegi előírások szerin a betegágyak között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy munkahelyek kerülhetnek veszélybe ha nem fontolják meg idejében a visszarendeződést tervét. Rámutatott, hogy az elmúlt két évben, csupán a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház 70 személyt alkalmazott meghatározott időre, munkaszerződésük szerint a vészhelyzeti állapot lejárta utáni 30 napig foglalkoztatják őket. András Nagy Róbert szerint nem lenne etikus elbocsátani azokat, akik a legnehezebb járványhelyzetben helyt álltak ezért foglalkoztatásukra megoldást kell találni. Az igazgató szerint az elmúlt két évben alkalmazott szakemberek kizárólag járványkörülmények között dolgoztak, ezért a visszarendeződés után idő kell nekik míg új rutint alakítanak ki.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban jelenleg 27 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük hárman szorulnak intenzív terápiás ellátásra, és ketten vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek közül öten vannak beoltva koronavírus ellen. Egy hét alatt 39 fertőzöttet engedtek haza, és 9 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt. A kórház mellett létrehozott koronavírus fertőzöttek állapotát felmérő központ csökkentett programmal működik ugyanis február 14-e óta egyetlen otthon lábadozó koronavírus fertőzöttet se küldtek a háziorvosok kivizsgálásra, mondta András Nagy Róbert.