Sepsiszentgyörgyön tavaly több mint 500 régi autót sikerült kivonni a forgalomból az önkormányzat saját roncsautó programja révén és ezáltal parkolóhelyeket szabadítottak fel a városban és jelentősen csökkentették a gépjárműpark növekedési ütemét. Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tavaly, országos szinten premierként indította el az „értéket adunk a roncsautódnak” nevű helyi roncsprogramot, amelynek lényege, hogy egy régi autó forgalomból való kivonása esetén a helyi magán és jogi személyek 3000 lejt kapnak az önkormányzattól ám az országos roncsautó programmal ellentétben ezt az összeget nem kell új autó vásárlásra költeni, hanem szabadon felhasználható.

A sepsiszentgyörgyi roncsautó program sikeresnek bizonyult, így idén országos szintre terjesztik. Mint ismert Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nemrégiben bejelentette, hogy a sepsiszentgyörgyi programból ihletődve javasolják a többi hazai önkormányzatnak is a helyi roncsprogramok indítását hasonlóan 3000 lejes támogatással, amiből 1500 lejt átvállalna a Környezetvédelmi Alap (AFM) azoknak az autó tulajdonosoknak, akik lemondanak régi autóikról, de nem óhajtanak újat vásárolni.

roncsautó
 Fotók: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Sepsiszentgyörgyön idén könnyítettek a feltételeken

Antal Árpád polgármester arról számolt be, hogy tavaly a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több mint 500 idős autó leadásáról szóló kérést hagyott jóvá és ezáltal sikerült parkolóhelyeket felszabadítani a városban és csökkent a teher a zöldövezeteken. Az elöljáró rámutatott, hogy a helyi roncsprogramnak köszönhetően jelentősen csökkent a sepsiszentgyörgyi gépkocsipark növekedési üteme. Korábban évente átlag 830 autóval bővült a sepsiszentgyörgyi személyautók száma, ez a növekedés tavaly 300 volt. Antal Árpád abban bízik, hogy a következő években sikerül stabilizálni az autók számát, mivel az önkormányzat a nagy ütemű autószám növekedéssel képtelen lépést tartani azaz nem tudja megfelelő mértékben növelni a parkolóhelyeket.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint idén enyhítenek a helyi roncsautó program feltételein, mivel több mint 500 leadott jármű után, tavaly év végére lelassult a régi autók leadásának üteme. Tavaly az volt a szabály, hogy a roncsautó legalább 10 éve sepsiszentgyörgyi címre kellett legyen beírva, ezt idén 5 évre csökkentették, ugyanakkor az autónak legalább az utóbbi 3 évben a kérelmező tulajdonában kell legyen. A kedvezményezettnek ugyanakkor vállalnia kell, hogy a következő 3 évben nem vásárol 5 évnél idősebb személygépjárművet, ellenkező esetben visszafizeti a 3000 lejes támogatást.

Antal Árpád bejelentette, hogy idén 500.000 lejes pénzkerettel indítják a helyi roncsautó programot, ám biztosított minden érintettet, hogy amennyiben igény lesz rá az összeget év közben kiegészítik így egyetlen jogosult sem marad ki a programból. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ma (csütörtökön) fogadta el az éves költségvetését így beindulhatnak a helyi fejlesztési és támogatási programok. A roncsprogramra egész évben, folyamatosan lehet jelentkezni a sepsiszentgyörgyi önkormányzat honlapján lévő útmutatás szerint.