Tavaly jelentősen lecsökkent a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára jelentkezők száma ám nőtt azok aránya, akik valóban sürgősségi ellátásra szorultak, vonta meg az elmúlt esztendő mérlegét Rosu Mátyás. A sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórház orvos igazgatója szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a járvány miatt atipikus év volt és ez megmutatkozott a sürgősségi osztályon jelentkező betegek számában is.

Rosu Mátyás
Rosu Mátyás a sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Az elmúlt esztendőben mintegy 29.000 személy kereste fel a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségét és közülük 10.000 személyt utaltak a kórház valamely részlegére mivel betegségük kezelése ezt indokolta, számolt be Rosu Mátyás. Az orvosigazgató szerint a sürgősségre jelentkezők között volt 5600 gyerek is, akik közül mintegy ezret utaltak a kórház valamely osztályára.

Hozzátette: tavaly a sepsiszentgyörgyi sürgősségen elláttak 250 személyt aki közúti baleset áldozata volt, 310 olyan személyt aki verekedésben sérült meg, 480 személyt kezeltek alkoholmérgezéssel, illetve 61 öngyilkossági kísérletet elkövető került a sürgősségre. Az orvosigazgató szerint tavaly a sürgősségi osztályra került súlyos állapotú betegek közül 39 személyt sikerült újraéleszteni, illetve 42 személy elhalálozott.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere hozzátette: a tavaly sürgősségre jelentkezők száma 10.000-el kevesebb mint a koronavírus járványt megelőző 2019-es évben volt, amikor 39.000-en fordultak panaszukkal a kórház sürgősségéhez. A kórházigazgató szerint a panaszok megalapozottsága alapján a tavalyi betegszám közelít a reálishoz, mivel korábban sokan olyan panaszokkal érkeztek a sürgősségre, ami nem igényelt azonnali beavatkozást, így megoldható lett volna a családorvosi vagy járóbeteg ellátásban.

Rosu Mátyás ennek kapcsán kifejtette tavaly vélhetően a koronavírus fertőzéstől való félelem is visszatartó erőként működhetett, hogy csökkent a sürgősségen jelentkezők száma. Az orvosigazgató szerint korábban gyakran előfordult, hogy egyesek vérnyomásmérésre vagy vércukor mérésre jelentkeztek a sürgősségen. Például ilyen esetek a pandémia előtt jellemzőek voltak a vasárnapi szentmise utáni órákban, mondta Rosu Mátyás.