A digitalizációs folyamat részeként a cégek és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek idén március 1-e után kizárólag online kommunikálhatnak az Országos Adóhatósággal (ANAF) a Spațiul Privat Virtual (SPV – Saját Virtuális Tér) nevű platformon keresztül.

Ezáltal megszűnik a fizikai kapcsolat az adófizetők és a pénzügyi hivatalnokok között, ám a digitális eszközök és online platformok használatával a vállalkozók gyorsabban és hatékonyabban intézhetik adóügyeiket.

A 2022 március 1-i határidőig országos szinten több millió hazai cégnek és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA, ÎI) és szabadfoglalkozású személynek kell regisztrálnia az adóhatóság SPV nevű platformjára, hiszen azt követően már kizárólag ezen keresztül tudják benyújtani az adóügyi dokumentumokat, nyilatkozatokat és kéréseket, azokat fizikai formátumban már nem fogadja el az ANAF.

A Sláger Rádió érdeklődésére a Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal arról tájékoztatott, hogy 12.855 háromszéki magánszemély és 4031 Kovászna megyei vállalkozás vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek van már SPV fiókja. Az adóhatóság adatai szerint Kovászna megyében a március 1-i határidőig 18.123 jogi személy, illetve vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemély és szabadfoglalkozású személy kell regisztráljon a Saját Virtuális Térbe.

Máthis István
Máthis István a Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal igazgató helyettese | Fotó: Kovács Zsolt

Máthis István a Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal igazgató-helyettese korábban rámutatott, hogy a www.anaf.ro oldalon elérhető Saját Virtuális Tér (SPV) platfomon magán és jogi személyek jelenleg is online kommunikációt folytathatnak az adóhatósággal, nyilatkozatokat tehetnek le, követhetik az éves jövedelem kimutatásokat, láthatják a befizetendő adójuk összegét, kérhetnek jövedelem vagy adóigazolást, megnézhetik a munkaadójuk által lejelentett nyugdíjbiztosítás összegét, letehetik az éves adóbevallást, illetve felajánlhatják befizetett jövedelemadójuk egy részét valamelyik civil szervezetnek, valamint hírlevelet kaphatnak az aktuális törvény módosításokról, adóbefizetési határidőkről vagy adózási útmutatásokról.

A Saját Virtuális Térbe felvételüket kérők azonosítása egy videokapcsolattal is megoldható. A videokapcsolat-felvételre fel kell iratkozni az adóhatóság honlapján elérhető applikáció segítségével. A jelentkezést követően az ANAF e-mailben megküldi az érdekelt személynek az azonosításhoz szükséges tudnivalókat. A jogi személyek EZEN a linken regisztrálhatnak az SPV-re.