A körvonalazódó jövő évi költségvetés tervezet arról rendelkezik, hogy – akárcsak idén – 2022-ben is teljes mértékben az önkormányzatoknál marad a személyi jövedelemadó, számolt be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere – aki Bukarestben részt vett a költségvetés előkészítő tárgyalásokon – azt szorgalmazza, hogy a személyi jövedelemadó elosztásáról szóló jelenlegi rendelkezéseket foglalják bele a pénzügyi kódexbe, hogy legyen kiszámíthatóbb és ne kelljen erről minden évben külön egyezkedni. Antal Árpád szerint pénzügyi szempontból megalapozza a helyi autonómiát, hogy az önkormányzatok rendelkezhetnek a begyűjtött személyi jövedelemadó fölött.

Antal Árpád szerint a települések egyik legfontosabb bevételi forrását jelenti a személyi jövedelemadó, amely jövőre 63 százalékban annál az önkormányzatnál marad, ahol az adót megtermelik, további 15 százalék kerül a megyei önkormányzathoz, további 14 százalékot egy képlet alapján szétosztanak a települések között. Emellett a személyi jövedelemadó 2 százaléka kerül abban a „kulturális alapba” amit az RMDSZ kezdeményezett és amiből azokat az önkormányzatokat támogatják, amelyek saját színházakat, operákat és filharmóniákat tartanak fenn. A maradék 6 százalék pedig egy olyan országos alapba kerül, amit egyenlő mértékben kapnak még a megyék függetlenül a méretüktől, magyarázta Antal Árpád.

Tamási Áron színház
Tamási Áron színház | Fotó: Tamási Áron színház Facebook oldala
Három évtizedes igazságtalanságnak vet véget a kulturális alap

Azért volt szükség a személyi jövedelemadó 2 százalékából létrehozni a „kulturális alapot”, mert az elmúlt három évtized egyik pénzügyi igazságtalansága volt, hogy a nagyon gazdag hazai városok – Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Jászvásár stb. – színházait, operáit és filharmóniáit az állam finanszírozta, miközben a közepes és kisvárosok a kulturális intézményeiket saját költségvetésből kellett fenntartsák. „Pénzügyi szempontból nagy hátizsákot cipeltek azok az önkormányzatok, amelyek saját kulturális intézményeket tartottak fenn”, mutatott rá Antal Árpád.

Érzékeltetésképpen kifejtette: az elmúlt 15 évben a kolozsvári kulturális intézményeket hozzávetőleg 300 millió euróból tartotta fenn az állam, miközben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 25-30 millió eurót költött saját költségvetéséből a művelődési intézményei fenntartására. Antal Árpád szerint a személyi jövedelemadó 2 százalékából létrehozott kulturális alap idén 260 millió lejre rúgott. Ebből az összegből Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén több mint 8 millió lejt kapott ami az általa fenntartott Tamási Áron és az Andrei Mureșanu színházak költségvetésének kétharmadát teszi ki.