Egy ma elfogadott törvény által hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válik a civil szervezetek támogatása. A cégek ugyanis – a magánszemélyekhez hasonlóan – egy formanyomtatvány kitöltésével felajánlhatják befizetett adójuk egy részét a civil szférának és az összeget az adóhatóság a kedvezményezett számlájára utalja, számolt be a Sláger Rádiónak a törvény kezdeményezője, Miklós Zoltán. A háromszéki RMDSZ képviselő törvényjavaslatát döntő házként, elsöprő többséggel, ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőház.

Miklós Zoltán a Sláger Rádió érdeklődésére rámutatott: a jogi személyek eddig is a civil szervezetek támogatására fordíthatták adóalapjuk 20 százalékát ám a gyakorlat kevés cég élt ezzel a lehetőséggel. Ennek oka, hogy a cégek csak az éves könyvelési mérleg zárásakor látják pontosan, mekkora összeget ajánlhattak volna fel szponzortámogatásként ezért évente több százmillió lej maradt az államkasszába, holott fontos és társadalom számára hasznos tevékenységet végző civil szervezetekhez és egyházakhoz kerülhetett volna.

Az új törvény egyszerűsíti az eljárást és jövő évtől a cégek a szponzoralapjuk összegének ismeretében egy formanyomtatvány kitöltésével átirányíthatják már befizetett adójuk egy részét egy vagy több civil szervezet számára. A háromszéki RMDSZ képviselő szerint az új törvény kiszámíthatóbb finanszírozást biztosít egyházaknak és azon civil szervezeteknek, amelyek kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással vagy akár környezetvédelemmel foglalkoznak. A kedden megszavazott törvény az államelnök kihirdetése után jelenik meg a Hivatalos Közlönyben és 2022-től lép életbe.