A sepsiszentgyörgyi önkormányzat, országosan egyedülálló saját roncsprogramja keretében a magán és jogi személyek idén közel 500 régi járművet vontak ki a forgalomból, tüntettek el a város utcáiról cserébe 3000 lejt kaptak a városházától. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat jövő évre enyhíteni szeretne az „Értéket adunk a roncsautódnak” nevű program feltételein, hogy még több régi járművet vonjanak ki a forgalomból.

A közvitára bocsátott helyi tanácshatározat tervezet szerint azon a szabályon változtatnak, hogy hány éve kell az autónak Sepsiszentgyörgyön legyen bejegyezve. Ezt idén 10 évben állapították meg, de jövő évben az 5 éve a városban bejegyzett járművekért is jár a támogatás. Az enyhítésre azért van szükség mert idővel elfogynak a jelenlegi feltételeknek megfelelő autók és csökken a lehetséges érintettek száma.

Ez szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat jövő évben azokért a roncstelepre leadott autókért adott 3000 lejt, amelyek legkevesebb 5 éve vannak Sepsiszentgyörgyre forgalomba íratva és az utóbbi 3 évben a kérelmező nevén szerepeltek. Fontos, hogy a kérelmező magán vagy jogi személynek nem lehet tartozása az önkormányzat felé, saját felelősségre kell nyilatkoznia, hogy a helyi roncsprogramba leadott autóra nem igényelt értékjegyet az országos roncsprogram keretében is, illetve vállalnia kell, hogy a következő 3 évben nem vásárol 5 évnél régebbi autót.

roncsautó
Elszállítják a roncsautót Sepsiszentgyörgy utcáiról | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén 1,6 millió lejt különített el költségvetésében a helyi roncsautó programra. A sepsiszentgyörgyi modell abban különbözik az Környezetvédelmi Minisztérium által finanszírozott országos roncsprogramtól, hogy a roncstelepre leadott idős autóért az önkormányzat 3000 lejt fizet a tulajdonosnak, ám a pénzt bármire költhetik, nem feltétel az, hogy új autót kell rá vásárolni. Azok is élhetnek a támogatással, akiknek nincs pénzük vagy nem akarnak új járművet vásárolni viszont meg szeretnének szabadulni régi autójuktól.

Sepsiszentgyörgyön mintegy 22 000 autó van forgalomba íratva, ezeknek több mint fele, azaz több mint 11 000 tíz évnél idősebb. A közvitára bocsátott határozattervezethez javaslatokat, észrevételeket december 17-ig lehet megfogalmazni. A sepsiszentgyörgyi roncsautó program javasolt módosításait tanulmányozhatják IDE kattintva.