Csütörtökön átadták a szépmezői Ipari Park első zöldmezős beruházását, az AKSD Románia vállalat 550 négyzetméter alapterületű egészségügyi-hulladék sterilizáló üzemét. Az 1,5 millió euróból, rövid idő – 9 hónap alatt – megépített hulladékkezelő üzem 25 személynek biztosít munkahelyet. A cég Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, illetve Fehér megyék kórházaiból, egészségügyi rendelőiből és klinikáitól gyűjti össze az egészségügyi hulladékokat, amelyeket korszerű technológiával sterilizál, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Baranyai József.

Baranyai József az AKSD Románia sepsiszentgyörgyi üzemének megnyitóján | Fotók: Kocsis B János
A koronavírus járvány miatt megnőtt az egészségügyi hulladék mennyiség

A csütörtökön megnyitott sepsiszentgyörgyi sterilizáló üzem jelenlegi kapacitása évi 1000 tonna egészségügyi hulladék, ám már most tervezik a bővítést. Jövő évben szeretnének egy újabb sterilizálót beüzemelni a meglévő épületben. Ez a beruházás további 300.000 eurót feltételez, magyarázta Baranyai József.

A Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a koronavírus járvány az egészségügyi intézményeket kiszolgáló cégekre is nyomást helyez, hiszen érezhetően megnőtt az egészségügyi hulladék mennyisége az nagyszámú maszk és védőruha használat miatt. „Megpróbálunk megfelelni a megnövekedett elvárásoknak és elvégezni a munkát amit a járvány ránk hárít ám mindezzel együtt felelős polgárként sajnáljuk, hogy ez így alakult és abban reménykedünk, hogy minél hamarabb véget ér a járvány és visszatérünk a normális kerékvágásba”, mondta Baranyai József.

Miklós Zoltán az AKSD Románia sepsiszentgyörgyi üzemének megnyitóján | Fotók: Kocsis B János
Hasonló beruházások nyilak még az ipari parkban

A csütörtöki üzemátadón Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a szépmezői Ipari Park korábbi igazgatója felidézte: tavaly áprilisban írta alá az AKSD Romániával a szerződést, gyorsan beszerezték a szükséges engedélyeket, idén kezdték el az építkezést és rövid idő alatt át is adták az üzemet. Miklós Zoltán rámutatott, igazgatóként 14 másik beruházóval írt alá szerződést és bár a válság miatt egyesek halasztották a tervezett beruházásukat ám jelenleg is zajlanak más építkezések az ipari park különböző területein és a közeljövőben újabb létesítmények nyílnak és munkahelyek jönnek létre.

Zöld Háromszék várja a beruházásokat

Kovászna megye tanácsának alelnöke, Jakab Barna az üzemmegnyitón kifejtette: az a cél, hogy Háromszék 2030-ra az ország legzöldebb megyéje legyen, ehhez szükségesek a kis lépések és a nagyberuházások is. A szépmezői Ipari Parkban megnyitott üzem ebbe illeszkedik, hiszen egyrészt újszerű technológiát használ másrészt a veszélyes egészségügyi hulladékot semlegesíti.

Antal Árpád az AKSD Románia sepsiszentgyörgyi üzemének megnyitóján | Fotók: Kocsis B János

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester megköszönte a befektetőnek, hogy ezt a helyszínt választotta az üzemének, amely a szépmezői Ipari Park első megépült zöldmezős beruházása. „Ide jövet láttuk, hogy sár van a bekötő úton, de ez azért van mert építkezések zajlanak és a járművek kihordják az útra a sarat”, fejtette ki a polgármester, aki bízik benne, hogy néhány éven belül a teljes ipari park beépül hasonló létesítményekkel.