A Romániában tevékenykedő legnagyobb vállalatok extra adó befizetésével fejezhetnék ki szolidaritásukat a járvány idején leginkább sújtott rétegekkel. Az RMDSZ által szorgalmazott, nagyvállalatokra kivetett szolidaritási adót egyelőre nem fogadta el a kormánykoalíció másik két pártja, de nem mondanak le végleg ennek bevezetéséről, fogalmazta meg Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere – a kormánykoalíciós tárgyalásokon részt vevő RMDSZ küldöttség tagja – elmondta: az RMDSZ azt javasolta, hogy a 100 millió eurós forgalmat lebonyolító multinacionális cégek egy meghatározott ideig fizessék be szolidaritási adóként az éves forgalmuk 1 százalékának megfelelő összeget. Antal Árpád kiszámította, hogy 316 ilyen nagyvállalat tevékenykedik az országban, többnyire multinacionális cégek, amelyek évente 1,4 milliárd eurót kellene az államkasszába fizessenek.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Ez közel 7 milliárd lejes bevételt jelentene az államnak, amiből olyan szociális kiadásokat lehetne fedezni, melyekkel Románia átvészeli az egészségügyi, gazdasági válságot, fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Hozzátette: válság van és a szolidaritás nem arról kellene szóljon, hogy a szegények legyenek szolidárisak más szegényekkel, hanem a gazdagoknak kellene szolidárisak legyenek a társadalom többi részével.

Antal Árpád szerint bátorság kell, hogy a kormány meghozzon egy ilyen döntést, mert a multinacionális cégek érdekeit a nagykövetségek képviselik ám a kormány a saját polgárai érdekeit kell szem előtt tartsa.