Borsos büntetést kockáztatnak azok a cégek, amelyek november 30-ig nem csatlakoztatják elektronikus pénztárgépeket az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére. Háromszéken alig több mint egy hét alatt még 2732 e-kasszát kellene csatlakoztatni az ANAF rendszeréhez, ami lehetetlen mert az ezzel foglalkozó szakcégeket megrohamozták az érintett cégek és nincs kapacitásuk eleget tenni minden kérésnek.

Az érintett kis és közepes vállalkozások elaludtak, hiszen a november végi határidő már március óta ismert, de a vállalkozók egy része a halasztásban reménykedve halogatta az elektronikus kasszagépének rácsatlakozását az adóhatóság rendszerére. Ezúttal nem várható több hosszabbítás és a helyzet nem túl fényes hiszen például Háromszéken alig 59 százalékos az elektronikus pénztárgépek csatlakozása, tájékoztatott a Kovászna megyei pénzügyi hivatal.

Máthis István
Máthis István a Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal igazgató helyettese | Fotó: Kovács Zsolt

A Sláger Rádió érdeklődésére Máthis István a Kovászna megyei Pénzügyi Hivatal igazgató helyettese rámutatott: november 30. után kezdődnek az ellenőrzések, és csak azokat nem büntetik akik objektív okok miatt nem tudtak eleget tenni kötelezettségüknek. Kovászna megyében november 15-én 59 százalékos volt az elektronikus pénztárgépek csatlakozása, azaz a megyében működő 6.675 készülékből a hónap végéig még 2732-öt kellene csatlakoztatni az ANAF rendszeréhez, tájékoztatott a megyei pénzügyi hivatal. Érdeklődésünkre közölték, hogy az 58 háromszéki nagyvállalat a 393 kasszagépjéből 359-et-, a 97 közepes cég a 378 pénztárgépéből 288-at-, míg a 2665 kisvállalkozás az 5904 kasszagépéből 3296-ot csatlakoztatott az adóhatóság rendszerére.

A kasszagépek karbantartásával foglalkozó sepsiszentgyörgyi IRMEB cég ügyvezetője, Kardos Attila szerint sok vállalkozó utolsó pillanatra hagyta a kötelező feladatot és most megrohamozták a szakcégeket ám azok nehezen tudnak eleget tenni a megkereséseknek. Hozzátette: nem tudják bővíteni erőforrásaikat mert néhány nap alatt nem lehet betanítani erre a munkára valakit másrészt pedig ezek a szakemberek minisztériumi jóváhagyással dolgozhatnak. Az adóhivatal csak október közepétől kezdte küldeni a figyelmeztetéseket ám jobb lett volna hónapokkal ezelőtt elindítani a tájékoztató kampányt, hogy elkerüljék a mostani rohamot, véli Kardos Attila.

Az ANAF rendszerére csatlakozott cégek esetében az a tapasztalat, hogy nincsenek nagy leállások. Esténként amikor egyszerre sok cég zárja a napot előfordul, hogy az elektronikus pénztárgép nem tudja azonnal elküldeni a jelentést, de a gép automatikusan újra próbálkozik míg az adatok bejutnak az ANAF adatbázisába.

A kasszagépek adóhatóságra való csatlakozásának előnye a vállalkozók szempontjából az, hogy nem kell a jelentéseket kimásolniuk egy adathordozóra, elvinni a könyvelőnek és ezután leadni az adóhivatalnak vagyis a cégek időt és költséget takaríthatnak meg. A másik oldalon az adóhatóság arra számít, hogy az e-kasszák üzembe helyezése javítja az adóbegyűjtés mértékét, növekednek az államkasszába befizetett összegek, csökken az adócsalás lehetősége és szavatolja a tisztességes versenyt a piaci szereplők között.