A koronavírus járvány kitörése óta a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban egyrészt csökkent a bennfekvő betegek száma a pandémiát megelőző időszakhoz képest, ám akik kórházi ellátásra szorulnak azok igen súlyos vagy kritikus állapotban vannak, másrészt évről évre megduplázódott a gyógyszer és oxigénfogyasztás, vonta meg a mérleget András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerdai sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a pandémiát megelőző 2019-es év első tíz hónapjában a kórház 7,5 millió lejt költött gyógyszerekre, ez az összeg a tavalyi év első tíz hónapjában 9,5 millió lejre emelkedett míg idén októberig már 14,5 millió lejre vásároltak gyógyszereket. Az igazgató szerint a járványt megelőző és az idei év gyógyszerfogyasztásában 191 százalékos az emelkedés amiből a gyógyszerárak növekedése hozzávetőleg 25 százalékot tesz ki.

Kevesebb a beteg súlyos az állapotuk mert túl későn kerülnek kórházba

A különbség abból adódik, hogy a koronavírus fertőzött és nem fertőzött betegek is igen későn fordulnak orvoshoz ezért súlyos vagy kritikus állapotban kerülnek kórházba amikor állapotuk túlhaladott vagy komplikált és kezelésükhöz nagy mennyiségű gyógyszert kell használni. András Nagy Róbert ismételten arra kéri a lakosságot, hogy ne halogassák betegségeik kezelését, időben forduljanak orvoshoz amikor állapotuk még megfelelően kezelhető.

A sepsiszentgyörgyi kórház arra törekszik, hogy a legszükségesebb gyógyszerekből legalább két hétre elegendő tartalékkal rendelkezzen ám ezt számos esetben nehéz megvalósítani mivel az ország többi kórházának ugyanez a stratégiája és a gyógyszer beszállítók nehezen tudnak eleget tenni az igényeknek.

Nagy az antibiotikum és véralvadásgátló szükséglet

András Nagy Róbert szerint a koronavírus fertőzöttek kezeléséhez nagy mennyiségű antibiotikumra és véralvadás gátlóra van szükség. Összehasonlításképpen rámutatott: a sepsiszentgyörgyi kórházban a pandémiát megelőző 2019 októberében 46.000 lejt költöttek antibiotikumra ám ez az összeg tavaly októberben már 80.000 lejre emelkedett és idén októberben 95.000 lejnyi antibiotikum fogyott. Ez szerint 2019-hez képest az elmúlt hónapban 165 százalékkal volt nagyobb az antibiotikum fogyasztás.

A kórházigazgató szerint hasonló módon megnőtt a véralvadásgátlók fogyasztása is, amit a koronavírus fertőzöttek kezelésének kiegészítéseként használnak. A járványt megelőző 2019 októberében 30.000 lejre használtak antikoagulánsokat, ez a fogyasztás tavaly októberre 50.000 lejre emelkedett míg múlt hónapban már 56.000 lej értékben használtak véralvadásgátlót a betegek kezeléséhez.

Naponta ezer köbméter oxigén fogy

András Nagy Róbert arról is beszámolt, hogy a súlyos és kritikus állapotban lévő koronavírus fertőzöttek oxigénpótlásra vagy intubálásra szorul ezért nagy mennyiségű oxigén fogy. A pandémia kitörése óta bővítették a kórház oxigén tároló kapacitását, jelenleg 3 tartály látja el a különböző osztályokat.

Miközben a járvány előtti évben, 2019 októberében naponta átlagban 257 köbméter oxigént használt a sepsiszentgyörgyi kórház, ez a mennyiség tavaly októberre jelentősen megugrott napi átlag 690 köbméterre míg múlt hónapban már napi átlag 1093 köbméter oxigén fogyott el a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban, összegzett András Nagy Róbert.