Ritkán adódik arra lehetőség, hogy egy egészen új, eddig ismeretlen városrészt nyissanak meg a lakosság előtt. Sepsiszentgyörgyön ez megtörténik, ráadásul a város szívében, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester elmondta: elkezdődött Sepsiszentgyörgy belső városmagjának megnyitása. A városközponti épületek – polgármesteri hivatal, a Tamási Áron színház, a Székely Mikó Kollégium és a Vadászati Múzeum – által körbezárt udvarokat és gangokat megnyitják és sétálóutcákkal kötik össze, tereket alakítanak ki.

Sepsiszentgyörgy belső városmag
Sepsiszentgyörgy belső városmag | Illusztrációk: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Jelenleg a belső városmag hagyományosan kialakított udvarterekből, gangokból áll, a környező ingatlanok tulajdonosai osztoznak rajtuk és kihasználtságuk is változatos: egy részét parkolónak használják, vagy ideiglenes épületek, garázsok állnak a belső udvarokban. A kihasználatlan, összképet rontó melléképületeket lebontják és sétányokat, tereket alakítanak ki. A munkálatok végeztével a belső városmagot meg lehet közelíteni a Tamási Áron Színház, a Ferdinánd Panzió, a Sugáskert, a Vadászmúzeum, a városháza gangjain keresztül és várhatóan élettel telnek meg az új terek amelyek mentén üzletek, kávézók alakulhatnak ki így a beruházás üzleti forgalmat is generálhat.

A belső városmag régóta tervezett megnyitását akadályozta, hogy szerették volna a Román Postától megszerezni a postahivatal székházaként működő egykori Hungária szálló műemléképületét és annak belső udvarát ám minden igyekezet ellenére nem sikerült megvalósítani az önkormányzat által felajánlott cserét vagy adásvételt ezért a városvezetés úgy döntött enélkül is meglépi a belső városmag megnyitását. Antal Árpád szerint az önkormányzat célja, hogy úgy lehessen gyalogosan vagy kerékpárral eljutni a Sugás áruház előtti Szent György térről a Bod Péter Megyei Könyvtárig, hogy ne kelljen autók közt, átjárókon lavírozva közlekedni.