Látványosan megváltozott a sepsiszentgyörgyi állomási tó és környéke, miután az átalakítással és korszerűsítéssel megbízott két helyi vállalkozás első lépésként kitakarította az kiszáradt és elbozótosodott tó medrét és elkezdték a jövendőbeli sport és szabadidős létesítmény tereprendezési munkálatait.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester egy újságíróknak szervezett terepszemlén számolt be arról, hogy a több éve elhanyagolt állapotban lévő állomási tó szabadidős térré alakítását két sepsiszentgyörgyi építő cégből – Conico és Baumeister – álló társulás végzi. Jelenleg is több munkagép és teherautó dolgozik a helyszínen, miután teljesen kitakarították a bozótost elkezdték a tereprendezési munkálatokat. Az új sport és szabadidős létesítményt 2023 végéig kell megépíteni.

Egyrészt helyreállítják az állomási tavat ám az eredeti meder kétharmadán alakítanak ki vízfelületet amelynek alját szigetelik. A régi tómeder egyharmadát feltöltik és rendezik a környéket, így közel háromhektárnyi zöldövezetet alakítanak ki de kiépül 1500 négyzetméternyi sétány, 655 négyzetméter alapterületű futópálya, kosárlabda és futballpálya, kialakítanak illemhelyet és kávézót és parkolót is, valamint köztéri wi-fi hálózatot tesznek elérhetővé.

Állomási tó
Kitakarították a sepsiszentgyörgyi, állomási tavat | Fotók: Kovács Zsolt

A felújítás és átalakítás szépséghibája, hogy a tó közepén lévő sziget és a rajta levő lerobbant vendéglő magántulajdonban van. Tóth Birtan Csaba szerint ezt az önkormányzat nem tudta megvenni, mert a tulajdonos irreálisan magas árat kért. Az önkormányzat azt fontolgatja, hogy elindítja a kisajátítást. Amennyiben a sziget is a város tulajdonába kerül, azon zöldövezetet és pihenőhelyet alakítanak ki.

Amint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi Állomás negyedben levő mesterséges tó néhány évtizede még népszerű szabadidős létesítmény volt, nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett rajta. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását. Néhány éve annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat végleg lecsapolták, azóta viszont elhanyagolt állapotba került, a bozótost mostanra sikerült felszámolni. Az állomási tó felújítása és átalakítása 17,7 millió lejbe kerül, amiből 16,65 millió lej uniós támogatás, az önkormányzat önrésze pedig 1,1 millió lej.