Háromszék 2030” címmel indított közösségi konzultációt az RMDSZ háromszéki szervezete és a következő időszakban 50.000 háromszéki háztartást keresnek fel, hogy kikérjék a lakosság véleményét egyrészt arról, hogy milyen irányba szeretnék, hogy fejlődjön a településük és a megyéjük, másrészt, hogy miként vélekednek a jövő évi magyarországi választásokról.

Nagyon fontos, hogy tudjuk, miről, hogyan gondolkodnak az emberek: így azokra a kérdésekre tudunk hangsúlyt fektetni, ami a közösség számára fontos. Van abban valami különleges, ha együtt tudunk jó döntéseket hozni” – mutatott rá Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a 10 perc alatt kitölthető kérdőívből szeretnék megismerni a háromszéki emberek véleményét, terveit, hogy az önkormányzatok ez alapján emberközelibbé tehessék a közpolitikáikat.

A háromszéki konzultációnak az is a célja, hogy felkészüljenek a jövőre esedékes magyarországi országgyűlési választásra, mondta Tamás Sándor. „Ahogy eddig is, ezután is fogunk segíteni az embereknek a magyar állampolgársági ügyintézésben, az elkövetkezőkben célirányosan szólítjuk meg az érintetteket, kiszállásokat szervezünk, házhoz megyünk” – fogalmazott a háromszéki tanácselnök.

Legyen lehetősége az embereknek beleszólni a döntésekbe

Az erdélyi magyar emberek 63 százaléka olyan településen él, ahol magyar a polgármester, illetve a négy magyar megyei önkormányzati elnök másfél milliós lakosságot irányít ezért az önkormányzatokat kell megerősíteni, mutatott rá Antal Árpád. Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke leszögezte: az erdélyi magyar emberek szemszögéből a legbiztonságosabb közigazgatási szint a helyi és megyei önkormányzatok és nem mindegy, hogyan teljesítenek.

Antal Árpád szerint a polgármestereknek és megyei tanácselnököknek nem mandátumokban, hanem nemzedékekben kell gondolkodjanak. Ugyanakkor az embereknek lehetőséget kell adni, hogy bele szóljanak a döntésekbe és együtt alakítsák ki a település és megyefejlesztési stratégiákat, terveket. „Fontos a visszajelzés, hogy amiről az emberek azt gondolják, hogy jó az irány arról megerősítsék a polgármestereket, megyeit tanácselnököt, illetve amiről úgy gondolják, hogy máshová kell helyezni a hangsúlyt arról fogalmazzanak meg kritikát”, mondta az elöljáró.

Ugyanilyen fontos az, hogy nemzetpolitikai szempontból közösségünk részt vegyen abban a nemzetegyesítési projektben, amit 11 évvel ezelőtt Budapest elindított. Mi szeretnénk segíteni az embereknek, hogy ha még nem magyar állampolgárok, de szeretnének azok lenni, megtörténjen” – szögezte le Antal Árpád.

Eddig 4400 kérdőívet töltöttek ki a háromszéki emberek Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Gelencén és Mikóújfaluban pedig már részeredmények is vannak. A konzultáció elindult Csernátonban, Esztelneken és Zágonban. Az elkövetkező héten pedig Sepsiszék, Kézdiszék és Orbaiszék, jövő héttől pedig Erdővidék településeit keresik fel a kérdezőbiztosok. A következő időszakban szeretnék bevonni az idősebb generációt, a tanácsosokat és parlamenti képviselőket, illetve a nőszervezet tagjait is a konzultáció lebonyolításába.