A sepsiszentgyörgyi önkormányzat újra meghirdette azt a gazdaság támogatási programját, amellyel a koronavírus járvány, a szigorító intézkedések és gazdasági válság által negatívan érintett helyi vállalkozásokat támogatja anyagilag. A „Covid de minimis-neknevezett program keretében a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek különböző beruházásokra pályázhatnak és az összeg felét kaphatják meg támogatásként az önkormányzattól, a különbözetet önrészként kell hozzárendelniük.

Idén újdonság, hogy a támogatási programot az önkormányzat megbízásából lebonyolító Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján kizárólag online, szeptember 28-ig lehet benyújtani az igényléseket. A szükséges dokumentumok letölthetőek a kereskedelmi kamara honlapjáról, azokat kitöltve, elektronikusan aláírva kell feltölteni a pályázati felületre. Rámutatnak ugyanakkor, hogy ha az érintett vállalkozó nem rendelkezik elektronikus aláírással, akkor felhatalmazhatja erre például a könyvelőjét, akinek biztosan van e-aláírása.

Sepsiszentgyörgyi városháza | Fotó: Kovács Zsolt

A támogatási program szerint a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek fejlesztésükre, beruházásukra legtöbb 50 000 euró támogatást kaphatnak 50 százalékos önrész mellett, ám amennyiben a beruházáshoz szükséges eszközöket sepsiszentgyörgyi cégektől vásárolják meg, az önkormányzat megduplázza a támogatás összegét. A program révén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a helyi vállalkozások beruházásait, fejlesztését kívánja támogatni. A vállalkozónak az összeg felét kell az önkormányzati beruházás mellé tennie, ezzel is bizonyítva, hogy a fejlesztést komolyan gondolja.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az elmúlt években mintegy 10 millió lejnyi támogatást nyújtott a városban bejegyzett vállalkozóknak, mutatott rá korábban Antal Árpád. A polgármester szerint a legnagyobb összeggel – 3 millió lejjel – tavaly támogatták a helyi cégeket, amikor a járványügyi megszorításokra gyorsan reagáltak és meghirdették a most újraindított Covid-minimis nevű támogatást. Ezzel azokat a sepsiszentgyörgyi székhelyű kis- és középvállalkozásokat célozták meg, amelyeknek a koronavírus-járvány miatt legalább 15 százalékkal csökkent a forgalmuk és profitjuk. Idén a Covid-minimis támogatásra kétszer ötmillió lejt különítettek el a helyi költségvetésben.