A többnyire online oktatásba kényszerült elmúlt két tanév után igazi közösségi élménnyé vált a tanév első napja, hiszen iskolások, óvodások ünnepként élték meg, hogy újból találkozhattak barátaikkal és megismerhették új társaikat.

Hétfő reggel újra pezsgővé váltak Sepsiszentgyörgy utcái. Az óvodások, iskolások ünneplőbe öltözve, virágcsokrokat szorongatva vonultak a tanintézetek udvarára vagy templomba. A legkisebbek szüleik kíséretében gyalogoltak, vagy éppen autóval érkeztek a tanévnyitóra, míg a nagyobbak egyedül indultak útnak, de az iskolába már kisebb csoportokba verődve érkeztek, útközben széles mosollyal borultak egymás nyakába.

Tanévnyitó
Tanévnyitó a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban | Fotók: Kovács Zsolt

Az iskolaudvara belépve gyerek, szülő, pedagógus rutinosan helyezte fel a védőmaszkot a járványügyi szabályoknak megfelelően, ám a hangulatra nem nyomta rá bélyegét a koronavírus járvány fenyegető, negyedik hulláma. A szokásosnál rövidebbre szabott tanévnyitó ünnepségen felszólalók viszont kivétel nélkül megfogalmazták reményüket, hogy két rendkívüli tanév után végre hosszú távon jelenléti oktatásra rendezkedhetnek be.

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum udvarán kijelölt helyükre sorakoztak fel az osztályok, majd a klasszikus „de nehéz az iskolatáska” dalra az előkészítős kisdiákokat kézen fogva vezették be a végzős tizenkettedikesek, akik a legkisebbeknek egy-egy kitűzőt is átnyújtottak amivel szimbolikusan jelezték, hogy befogadták őket a „mikeses” közösségbe.

Már István, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum igazgatója hangsúlyozta: az újrakezdés derűjével, de némi szorongással köszönti a jelenlévőket. „A járványhelyzet megtanított arra mindannyiunkat, hogy értékeljük, ami korábban magától értetődő volt. (…) Nyilvánvaló, hogy ha a tavalyi járványhelyzet megismétlődik, akkor nektek sokkal nehezebb lesz, mint az előző évfolyamoknak, ezért kezeljétek sokkal nagyobb felelősséggel a helyzetet”, fogalmazta meg Már István, aki arra kérte a szülőket higgyenek gyerekeikben és bízzanak a pedagógusok szakmai tudásában. „A ma iskolája, akkor jó ha egyaránt jól érzi magát a diák, a pedagógus és a szülő is és remélem, hogy az előírt korlátozások ellenére a Mikes ilyen iskola”, zárta beszédét az igazgató.

A „MikesbenVargha Fruzsina alpolgármester olvasta fel Antal Árpád polgármester üzenetét. „Nagybetűs nap a mai, nemcsak azért, mert ma van az első tanítási nap, hanem azért is, mert az elmúlt időszakban kevés ehhez hasonló közösségi élményben lehetett részünk. (…) Az elmúlt tanévben a járvány írta a szabályokat: nem az iskolapadban, hanem az online térben találkozhattak a gyerekeink egymással, tanáraikkal, és ez senkinek nem volt könnyű, de minden nehéz időszaknak, ennek is megvan a maga tanulsága: talán ezentúl jobban értékeljük a közösségi létet, a találkozást, illetve többet tudtunk meg a digitális világról, gyerekeink egyre otthonosabban mozognak benne, és ez igen hasznos képességünkké válik”, fogalmazta meg Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki sok örömet, kitartást és egy tartalmas tanévet kívánt, sok sok nagyszünettel!

Takó István a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia nemrég kinevezett plébánosa saját bevallása szerint első alkalommal mond beszédet tanévnyitón, ezért előtte fiatalokról kérdezte meg, hogy kell ezt jól csinálni, mit kell mondani? „Azt mondták, tulajdonképpen mindegy, hogy mit csak rövid legyen”, vezette fel beszédét Takó István, aki ezzel mosolyt csalt az ünneplő diákok, pedagógusok és szülők arcára.

„Arra kérnélek titeket, nézzetek magatokba és keressétek meg a legmélyebb vágyatokat és tegyétek fel kérdéseteket a jó Istennek. Nyilvánvalóan valami olyant szeretnénk kérni, ami az előttünk álló iskola évhez kapcsolódik. Legfontosabb kérésünk, hogy együtt lehessetek, hisz az elmúlt időszakban megtanultuk mennyire fontos ez a személyes, valóságos jelenlét. Arra szeretném kérni a mennyei atyát, hogy az ő jelenlétét megtapasztalva lehessetek együtt az osztálytermekben, az udvaron, az iskolában”, zárta ünnepi beszédét Takó István katolikus plébános.

Tanévnyitó a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban | Fotók: Kovács Zsolt

A háromszéki tanintézetek többségében, a járványügyi előírásokhoz igazodva az udvarokon tartottak rövid évnyitó ünnepséget, esetenként az első tanítási napot a templomokban indították. Így szervezte a tanévnyitót a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium is, amely a nemrég felújított Vártemplomba hívta tanulóit, hogy egy rövid istentiszteletet és az iskola vezetői és elöljárók köszöntőit követően a templompadok után birtokba vegyék az iskolapadokat is.