A koronavírus járvány, szigorú korlátozások és lezárások által nehezített terepen is növekedni tudott a háromszéki gazdaság. Kovászna megyében a legtöbb ágazat tavaly növelni tudta üzleti forgalmát és nyereségét a járványt megelőző évhez képest, ám jelentősen csökkent a háromszéki magánvállalkozások által foglalkoztatottak száma, derült ki a Kereskedelmi és Iparkamara elemzéséből. Példaként kiemelik, hogy a koronavírus járvány nyertese egy PCR teszteléssel foglalkozó egészségügyi vállalkozás, amely megszázszorozta (!) profitját. A járványhelyzet egyértelmű vesztese a turizmus és vendéglátás, amely tavaly Háromszéken is nagyot zuhant. A kereskedelmi kamara a Háromszéken bejegyzett cégek 2020-as könyvelési mérlegeinek adataira alapozza elemzését és leszögezik, nem tartoznak ide a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA, II, AF).

Kevesebb alkalmazottal nagyobb forgalom és nyereség

Egy év alatt közel 1500-al csökkent a háromszéki magánvállalkozások alkalmazottainak száma, így 2020-ban 26.018 személyt foglalkoztattak, ami 2019-hez képest 5,34%-os a visszaesést jelent, derült ki a kereskedelmi kamara elemzéséből. Arra is rámutatnak, hogy ez a trend már egy évvel korábban is megfigyelhető volt hiszen 2019-ben, 2018- hoz képest is 3,06%-kal csökkent a magánvállalatoknál foglalkoztatottak aránya. Magyarázatuk szerint ezek a munkavállalók nagy valószínűséggel átmentek az állami szférába dolgozni, vagy a nem háromszéki székhelyű multinacionális cégeknél találtak állást.

Kevesebb munkaerővel és a járvány által nehezített körülmények között tavaly a Háromszéken bejegyzett cégek összesen 6,98 milliárd lejes üzleti forgalmat valósítottak meg, ami 1,69 százalékkal több mint a pandémiát megelőző 2019-es esztendőben volt, amikor 6,86 milliárd lej volt az össz üzleti forgalom. A háromszéki magánvállalkozások tavaly összességében 9 százalékkal növelték nyereségüket 2019-hez képest. A járványt megelőző esztendőben 563,3 millió lejes bruttó profitot valósítottak meg, míg tavaly a bruttó nyereségük 613,8 millió lej volt, derül ki az elemzésből.

Szárnyalt a koronavírus-tesztelő vállalkozás

A háromszéki kereskedelmi kamara a 7 fő iparág teljesítményéről is készített a járvány első évét és a járvány előtti esztendőt összehasonlító elemzést. Ez szerint az ipar területén tevékenykedő cégek tavaly 2,42 százalékkal (2,59 milliárd lejre) növelték forgalmukat, míg profitjuk 9,89 százalékkal (163 millió lejre) emelkedett. A kereskedelemmel foglalkozó cégek forgalma 4,32 százalékkal nőtt (2,26 milliárd lej) míg nyereségük 1,96 százalékkal bővült (145 millió lej). A háromszéki szolgáltatás ellentmondásos eredményt produkált, hiszen a cégek 5,29 százalékkal (1,11 milliárd lej) forgalom csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni ám ennek ellenére 15,46 százalékkal (167,4 millió lejre) növelték profitjukat. A kereskedelmi kamara magyarázata szerint a járványhelyzet ideje alatt kevesebb szolgáltatást értékesítettek, de az eladott szolgáltatásokon sokkal nagyobb volt a nyereség. Példaként emelik ki a PCR tesztelést végző Pro Vitam egészségügyi szolgáltatót, amelynek egy év alatt megnégyszereződött a forgalma azaz a tavalyelőtti 3.3 millió lejről 12.8 millió lejre nőtt, míg a bruttó nyeresége majdnem meg százszorozódott (!) azaz a tavalyelőtti 43.200 lejről tavaly 4.1 millió lejre emelkedett.

A járvány első évében is kiemelkedően teljesített a háromszéki építőipar, hiszen az ebben érdekelt cégek 15 százalékkal növelték forgalmukat (409,1 millió lejre) és emellett 22,74 százalékkal bővült a nyereségük (51,3 millió lej). A háromszéki mezőgazdaság is 2,18 százalékkal (346,2 millió lej) tudta növelni forgalmát, míg nyeresége ennél is látványosabban, 21,45 százalékkal (49,8 millió lejre) nőtt. Látszólag a járványhelyzet a kutatás, fejlesztés, high-tech ágazatnak kedvezett, hiszen az ebben érdekelt háromszéki cégek 17,11 százalékkal (119,3 millió lejre) növelték forgalmukat, míg nyereségük 21,75 százalékkal bővült (24,5 millió lejre).

Elillant a turizmus forgalma és nyeresége

A háromszéki turizmus és vendéglátás volt a pandémia nagy vesztese, hiszen az ebben érdekelt cégek forgalma 29,60 százalékkal (130,1 millió lejre) csökkent és elszállt a nyereségük közel fele, azaz 49,25 százalékkal (12,5 millió lej) kevesebb profitot valósítottak meg mint a járvány előtti évben.

A legszembetűnőbb visszaesés az utazási irodák esetében tapasztalható, itt a forgalom megfeleződött (-46%) azaz 3,6 millió lej helyett mindössze 1,9 millió lejjel zártak és a nyereségük átment jelentős vesztességbe (-143%) ami azt jelenti, hogy a 2019-es évben megvalósított 0,6 milliós bruttó nyereség helyett 0,26 milliós vesztességgel zártak a 2020-as év végén.

A háromszéki vendéglátás a 2020-as év végén minimális nyereséggel zárt ám a visszaesés a 2019-es évhez viszonyítva 65%-os, miközben az üzleti forgalmuk 25%-al csökkent. Abszolút számokban ez 3,3 millió lejes bruttó nyereséget (2019-ben ez 9 millió lej volt) és 66,5 millió lejes forgalmat jelent (ami a 2019-es évben 88,2 millió lej volt).

A háromszéki szálláshely szolgáltatásban az üzleti forgalom csökkenése 34%-os, viszont az elkönyvelt vesztesség nagyon jelentős, mert amíg 2019-ben 12,2 millió lej nyereséget könyvelhettek el, addig 2020- ban 1,3 milliós veszteséggel zártak az ebben a tevékenységi körben működő háromszéki cégek. A kereskedelmi kamara rámutat: a szállodai szolgáltatások sínylették meg legjobban a korlátozó intézkedéseket. Itt egyébként érdemes megjegyezni, hogy a Háromszéken bejegyzett, szállodai szolgáltatásokat nyújtó cégek összforgalmának 68.5%-át 3 vállalkozás bonyolítja: a bálványosi Grand Hotel Bálványos, a Kovásznán több szállodát működtető Turism Covasna Rt és a szintén Kovásznán működő Clermont szálloda.

A kereskedelmi kamara elemzése arra is rámutat, hogy a turisztikai iparágban tevékenykedő háromszéki cégek által foglalkoztatott alkalmazottak száma alig csökkent, ami pozitívum, hiszen azt jelenti, hogy válságos időben is sikerült megtartani több mint 1.300 ember munkahelyét. Érdekes adat, hogy pont a legjobban sújtott utazási irodák esetében az alkalmazottak száma növekvő tendenciát mutat és a vendéglátásban is 1%-os alkalmazotti szám növekedés tapasztalható.