Csütörtök este a kézdivásárhelyi jégcsarnokban telt ház előtt mutatkozott be a Háromszéki Ágyúsok felnőtt hokicsapat, amely az ősszel kezdődő idényben áll jégre a hazai jégkorong bajnokságban. A Háromszéki Ágyúsok Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely közös együttese, így működését összefogva finanszírozza a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és a Kovászna megyei önkormányzat. A csapat keretében egyaránt vannak sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, csíkszeredai és környékbeli, gyergyószentmiklósi játékosok, akiket 5 orosz idegenlégiós erősít.

A hazai hokibajnokságban így ezentúl 8 csapat játszik, az újonc Háromszéki Ágyúsok mellett szerepel még a címvédő Brassói Corona, az előző idényben ezüstérmes Csíkszeredai Sportklub, a Galaci CSM, a Gyergyói Hoki Klub, a Bukaresti Steaua, a Sapientia U23 és a Sportul Studențesc. A háromszéki felnőtt hokicsapat az első idényében a középmezőnyt célozta meg, szeretnének a 4. helyen végezni, fogalmazták meg a csapat vezetői Miklós Ervin klubelnök és Kernászt Huba alelnök.

Kernászt Huba és Miklós Ervin
Háromszéki Ágyúsok: Kernászt Huba alelnök és Miklós Ervin klubelnök | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök rámutatott: „az egyik legszebb összefogás amit a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi hokisok megvalósítottak. Ennek célja a csapat és a támogatók számára, hogy hazai bajnokságban majd később az Erste ligában is dicsőséget szerezzenek és legyünk büszkék rájuk”. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: „egy újabb álom válik valóra, a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek a kézdivásárhelyi Bikák, valamint a megyei és a két városi önkormányzat összefogása által sikerült Háromszéket ismét visszahelyezni a jégkorong országos térképére. Bízom benne, hogy minden szurkolónak sok örömet fog szerezni a Háromszéki Ágyúsok csapata.” Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester elmondta: „Székelyföld legszebb jégpályát élettel töltötték fel és a fiatalok után Háromszéknek végre profi hokicsapata is van. Hajrá Ágyúsok!”

Háromszéki Ágyúsok: csapatvezetők és támogatók | Fotó: Vargyasi Levente

Miklós Ervin klubelnök szerint a Háromszéki Ágyúsok felnőtt hokicsapat létrehozása csak a kezdet és az a céljuk, hogy 23 év alatt a nemzetközi jégkorongban is versenyképesek legyenek és fel tudjanak nőni az Erste liga szintjére. Kernászt Huba alelnök hozzátette: optimista forgatókönyv szerint idén a hazai jégkorong bajnokságban a 4-ik helyet célozzák meg. A Háromszéki Ágyúsok hokicsapat gerincét alkotó kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, csíkkarcfalvi, gyergyószentmiklósi fiatal játékosokat és az 5 orosz idegenlégióst a svéd Pelle Torstensson vezetőedző irányítja, aki Miklós Ervin szerint másként gondolkodik mint amit a hazai jégkorongban megszoktunk, ezért minden esély megvan, hogy a háromszéki felnőtt csapat modern hokit játsszon, ami tetszeni fog a közönségnek.

Háromszéki Ágyúsok
Bemutatkoztak a Háromszéki Ágyúsok | Fotó: Vargyasi Levente