Villámlás nevű lován a Farkaslakát képviselő Tamás Csaba nyerte meg az idei Székely Vágtát. A döntőben négy lovas állt rajthoz, miután megnyerték az előfutamokat: a házigazda Sepsiszentgyörgy színeiben Fazakas János-Alpár, Tip-Top nevű lovával, Farkaslaka képviseletében Tamás Csaba és Villámlás, Kézdialmásról Libertényi Péter és Hilton Haragos nevű lova, Kézdivásárhely színeiben pedig Ugron Attila és Marsal Szultán lova.

Székely Vágta döntője
A tizedik Székely Vágta döntője | Fotók: Codra Botond

A négy lovas az első érvénytelen start után másodszor is indult, és azonnal kialakult a sorrend, Tamás Csaba élre tört, Libertényi Péter szorosan a nyomában, Fazakas János-Alpár, a kilencedik Székely Vágta győztese a harmadik helyre szorult, Ugron Attila pedig egy idő után leszakadt a mezőnytől.

Bár az elején úgy tűnt Kézdialmás lovasa meg tudja szorongatni Tamás Csabát, de ő mind az 1300 méteren tartani tudta az első helyet, sőt az utolsó körben megnövelte az előnyét. Így a végső sorrend ugyanaz maradt: Farkaslaka, Kézdialmás, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely.

A tizedik Székely Vágta díjazása
A tizedik Székely Vágta díjazása | Fotó: Codra Botond

Mind a négy lovas pénzjutalmat kapott, Nagy József vágtafőkapitány átadta Tamás Csabának az 1845-ös mintázatú lovastiszti vándorszablyát, amelyet legelőször 2014-ben ajánlott fel készítője, Szabó István, a Székely Vágta győztesének. A Székely Vágta első három helyezettje képviseli Székelyföldet a budapesti Nemzeti Vágtán.

Az előző kiadásokhoz képest kevesebb nevezővel zajlott a 10. alkalommal megszervezett Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn. Tíz versenyző állt rajthoz szombaton a vágta előfutamain, Kecset és Bereck lovai nem állhattak pályára, az állatorvosi vizsgálat ugyanis ezt nem tette lehetővé.

  • Az első előfutamban Csernáton, Mikóújfalu és Kézdialmás lovasai álltak rajthoz, a Kézdialmást képviselő Libertini Péter a második körben vette át a vezetést, majd nyerte meg a futamot.
  • A második előfutamban Kézdivásárhely és Lemhény lovasai mérték össze ügyességüket, Ugron Attila Kézdivásárhely képviseletében győzött – az idei mezőny egyetlen női lovasa, a Lemhényt képviselő Réti Brigitta nem ért a nyomába.
  • A harmadik futamon Torja, Maksa és Farkaslaka lovasai mérkőztek meg, a Farkaslakát képviselő Tamás Csaba rögtön az élre tört, és végig tartva előnyét nyerte meg az előfutamot.
  • A negyedik futamban két versenyző állt rajthoz, Bartha Ferenc Zágon és Fazakas János Alpár a szervező város, Sepsiszentgyörgy színeiben. A futamot újra kellett indítani, Bartha Ferenc indult jobban, de Fazakas János Alpár a második körben átvette a vezetést, és megnyerte a versenyt.
A Székely Vágtát élőben lehetett nézni magyar és román szakkommentárral, illetve visszanézhető a Székely Vágta Facebook oldalán.