Románia számára mindig is kihívást jelentett az Európai Uniós pénzösszegek lehívása és hatékony elköltése. Miután ezt eddig nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, igencsak össze kell kapja magát az ország, hogy a következő években rendelkezésére álló, az eddigieknél jóval nagyobb pénzösszeget lehívja, megvalósítsa a projekteket és elszámolja az összegeket.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: a következő öt évben Románia hozzávetőleg 100 milliárd euró uniós pénzt kell elköltsön. Egyrészt az előző 2014-2020-as költségvetési ciklusból a rendelkezésére álló összegek mintegy 10 százalékát költötte el, a maradék pénzt 2023-ig el kell költeni, és le kell zárni a projekteket. Ehhez még hozzáadódik az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) beérkező 29,2 milliárd euró, amit 2026-ig kell felhasználni. Mindehhez még hozzáadódik a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban felhasználható összeg, amit ugyancsak el kell kezdeni felhasználni. Mindezt összevetve minden eddiginél nagyobb összeg, hozzávetőleg 100 milliárd euró áll az ország rendelkezésére!

Pénz van de nincs aki építsen!

Antal Árpád szerint a helyreállítási terv miatt egész Európában nagy építkezések kezdődnek, ez munkát az a szakcégeknek. Romániában viszont gondot jelent, hogy nincs elég építő vállalat, mivel a nagy szakcégek 70 százaléka korábban csődbe ment. Most hirtelen érkezik egy nagy összeg, ám nehéz lesz kivitelezőt találni a tervezett munkálatokra, mivel a nyugat-európai cégek otthon is találnak megrendelést és a kínai vállalatoknak nem lehet munkát adni mivel ezt megtiltotta a kormány.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotók: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi polgármester arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottsággal nagy harcot kellett megvívni azért, hogy Románia a rendelkezésére álló összeg egy részéből autópályákat építsen. Ennek oka, hogy Brüsszel nem érzékeli az autópálya hiányát ám Romániában nem az autópálya-bőség nyomorítja meg az életünket, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint az a cél, hogy összefüggő autópálya rendszeren jussunk el Bukarestbe, Budapestre vagy valamely repülőtérre.

A helyreállítási terv nem támogatja a városrehabilitációt

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a megyeszékhelyek az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) lehívható összegek 80 százalékát mobilitási beruházásokra kell költsék, vagyis elsősorban elektromos autóbuszokat és villamosokat vásárolhatnak. A háromszéki megyeszékhely már az előző uniós költségvetési ciklusban mobilitási programra pályázott, ezt most még ki fogják egészíteni a helyreállítási alapból érkező összeggel, így a városnak várhatóan két év múlva nagy elektromos busz flottája lesz és megújul a közszállítás.

Antal Árpád szerint hasznos lett volna ha városrehabilitációra tudták volna elkölteni a pénzek egy részét, hiszen a hazai városok közös problémája, hogy a kommunizmus idején a nagy tömbház és gyárépítések idején összevegyültek ezek az övezetek. Mivel a gyárak sok esetben megszűntek, azok jelenleg rontják a városképet ezért ezeknek az ingatlanoknak új funkciókat kellene adni.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata például megvásárolta a volt tyúkfarmot mert arra számított, hogy uniós támogatásból el tudja a régi ipari épületeket takarítani és új lakóövezetet tud a területen kialakítani. Bár a kormány eredeti tervében szerepelt a városrehabilitáció fejezet, az Európai Bizottság ezt nem támogatta mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a Regionális Operatív Programban lehet majd pályázni városrehabilitációra.