A járványügyi intézkedések lazítását követően a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban lehetőség lesz „apás-szülésekre”, azaz az apa vagy egy elsőfokú rokon jelenlétére a szülőszobában. A kórház ugyanakkor egy új programot indít, amelynek célja, hogy a szüléseknél részt vevő apák vagy közeli rokonok jelenléte valóban hasznára is legyen a vajúdó anyáknak, fogalmazta meg András Nagy Róbert. A kórházmenedzser szerint ettől a hónaptól tanfolyamokat indítanak amely által a szülész-nőgyógyász és neonatológus orvosok felkészítik az apákat vagy közeli rokonokat arra, hogy milyen folyamatok zajlanak a szülőszobában és miként tudnak szakmailag és lelkileg is segíteni a vajúdó anyának.

András Nagy Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi kórház által kidolgozott rendszer értelmében a hozzátartozók, akik részt kívánnak venni a gyerekük szülésénél el kell végezzék ezt a tanfolyamot és a szülés napján fel kell mutassák a képzésen kiállított elismervényt. Emellett nyilván az anyának is bele kell egyeznie, hogy párja vagy valamelyik szülője részt vehet a szülésnél. A kórházigazgató szerint emellett az apás-szülések résztvevőinek rendelkezniük kell oltási igazolással, miszerint megkapták a vakcina mindkét dózisát vagy fel kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi PCR tesztet, vagy igazolniuk kell, hogy átestek a betegségen és megfelelő mennyiségű antitesttel rendelkeznek.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt
Dúla jelenléte nem lehetséges!

Az apa vagy elsőfokú rokon jelenléte csak a vajúdás idején lehetséges, természetes szülés esetén a kitoláskor vagy császármetszéskor nem lehetnek jelen. Újságírói kérdésre válaszolva András Nagy Róbert leszögezte: dúla jelenléte a szülésnél jelenleg nem lehetséges, hiszen a dúlai tevékenységnek Romániában nincs törvényes kerete mint egyes nyugati országokban. A dúla a szülőanya megbízásából, az ő kényelméért, fizikai és lelki támogatásáért van jelen a szülésen.

Dr. András Pál a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályvezető orvosa elmondta: sokan úgy tartják a szülés egy olyan szép életpillanat, amely akkor teljes, ha az apuka is jelen van az eseményen. Az apás-szülésre való felkészítő tanfolyam célja, hogy olyan szintre emeljék a résztvevő tudását, hogy ne csak szemlélődő – esetenként akadály – legyen, hanem valóban támogatóan tudja segíteni a szülőanyát.

Háromhavonta indítanak ingyenes szülészeti gyorstalpaló tanfolyamokat

Az ingyenes tanfolyam június 24-én, csütörtökön indul és öt alkalommal egyórás felkészítőből áll, amikor szó lesz a terhességről általánosan, annak szakaszairól, veszélyeiről majd a szülés folyamatáról és arról is, hogy miként éli meg a baba a születését, illetve egy alkalommal a résztvevők felmerülő kérdéseire válaszolnak a szakemberek. Ezeket a tanfolyamokat háromhavonta megszervezik, hogy minden érintettnek legyen alkalma elsajátítani a szükséges ismereteket és megszerezni az elismervényt, ami alapján részt vehet az „apás-szülésen”. A sepsiszentgyörgyi kórház honlapján és Facebook oldalán jövő héten hirdetik meg az első szülészeti felkészítőt és a bejelentkezési lehetőségeket.

András Pál
Dr. András Pál sepsiszentgyörgyi nőgyógyász | Fotó: Facebook

András Pál ugyanakkor leszögezte: a tanfolyam elvégzése és az elismervény megszerzése sem garancia, hogy az apa vagy közeli hozzátartozó biztosan jelen lehet a szülőszobában. A szülést levezető orvosnak és egészségügyi személyzetnek ugyanis teljes autoritása van és ha úgy ítélik meg, hogy a hozzátartozó jelenléte akadályozza a folyamatot bármikor felkérhetik, hogy hagyja el a szülőszobát. Nem engedélyezik az apa vagy más hozzátartozó jelenlétét akkor sem ha az illető ittas, vagy akkor ha a szülésnél komplikációk lépnek fel. A főorvos leszögezte: a szülésnél jelenlévőknek nincs beleszólásuk az orvosi folyamatokba, kizárólag lelki támaszai lehetnek a szülőanyának.

A sepsiszentgyörgyi kórház szülészetén két vajúdó szoba van és naponta átlag 3-4 szülést bonyolítanak le, mutatott rá András Pál, aki szerint az esetben se engedélyezett az apa jelenléte, ha egy vajúdó szobában több anya is van, gyakorlatilag a kórház személyzete értesíti az apát vagy egy elsőfokú rokont amikor bemehet és segíthet a szülőanyának.

Növekszik a császármetszéses szülések száma

A szülések közel fele császármetszéssel történik, mondta el érdeklődésünkre András Pál. A sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának vezetője szerint évről évre növekszik a császármetszéssel szülők száma. Magyarázata szerint ezek egy része egészségügyileg indokolt, egy másik része pedig a szülőanya kérésére történik. Az anyának ugyanis joga van pszichikai okokra hivatkozva kérni a császármetszéssel való szülést a természetes szülés ellenében.

Dr. Gyulai Gabriella a kórház újszülött osztályának vezetője elmondta: a sepsiszentgyörgyi kórházban született gyerekek átlag 10 százaléka koraszülött. A 36 hét alatt született csecsemőket tekintik koraszülöttnek. Ellátásukra a kórház minden szükséges berendezéssel fel van készülve. Ugyanakkor a 32 hét alatt születetteket a szomszédos Brassó megyei kórházba utalják át, erről jogszabály rendelkezik így, magyarázta a főorvos, aki szerint a nagyon korán született csecsemők ellátására is fel van készülve a sepsiszentgyörgyi kórház.