A kulturális örökségvédelemre is sikerült 200 millió eurónyi összeget beletenni az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR), számolt be Hegedűs Csilla. Az európai alapok minisztériumának államtitkára csütörtökön a zabolai Mikes kastélyban szervezett turisztikai témájú eseményen arról számolt be, hogy ebből az összegből finanszírozzák a „kulturális örökség útvonalak” létrehozását, illetve a totalitárius rendszerek és az erdélyi nemzetiségek bemutatását.

A Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter bővített vezető tanácsának gyűlésén tartott előadásában Hegedűs Csilla elmondta: bár úgy tűnt semmilyen kultúrához köthető elem nem kerül be az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR), de végül sikerült megtalálni a módját, hogy a kulturális örökségvédelem is bekerüljön. Az államtitkár szerint arra hivatkoztak, hogy a régiók, vagy azokon belül a térségek fejlődése között hatalmas különbségek vannak és befektetések kellenek a felzárkóztatásra.

A zabolai Mikes-kastélyban ismertették a terveket | Fotó: Kovács Blanka

Az Európai Bizottságnak hétfőn leadott Országos Helyreállítási Tervben 12 „kulturális örökség útvonal” szerepel. Erdélyben megvalósul a Kastélyok útja, a Kúriák útja és a Szent László út, mutatott rá Hegedűs Csilla, aki szerint ezek mellett szerepel a fatemplomok, a moldvai kolostorok, a római kasztrumok és a Duna-Delta útja is, illetve tervezik a bor- és a gasztronómia útját is.

Az európai alapok minisztériumának államtitkára szerint a Kastélyok útja 30 kastélyt foglal magába és mindegyik létesítményre 50.000 eurót szánnak az értékek digitalizációjára és marketing stratégiára. A Kastélyok útját majd lehet bővíteni további kastélyokkal is más uniós alapokat felhasználva, de emlékeztetett, hogy a Regionális Operatív Program, a magyar állam támogatásával is újultak meg romániai kastélyok. A Kastélyok útja kialakításával többnapos programot tudnak kialakítani a turisták számára. A zabolai Mikes kastélyban tartott előadásában Hegedűs Csilla kiemelte, hogy éppen a háromszéki kastélytulajdonosok összefogása szolgált mintaként, ahol csomagban kínálják a szolgáltatásaikat.

A Kúriák útja is hasonló kezdeményezés, amelybe mintegy húsz székelyföldi, közép-erdélyi és partiumi kúriát vonnak be és a helyreállítási tervben rendelkezésre álló alapokból épület felújítására hívhatnak le támogatást. A Szent László út magyar állami támogatásból jött létre öt éve és a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket foglal magába.

Hegedűs Csilla szerint azzal érveltek az Európai Bizottságnak, hogy a kulturális örökségvédelmi beruházásokkal munkahelyek jönnek létre és piacot teremtenek a helyi értékeknek, termékeknek és cégeknek. Az a cél, hogy az idei évhez képest 2026-ra 50 százalékkal növeljék a külföldről érkező turisták számát és felpörgessék a belföldi turizmust is, és növeljék a turisták által eltöltött vendégéjszakák számát. Az államtitkár szerint a helyreállítási tervben szerepelnek még a totalitárius rendszerek és erdélyi nemzetiségek bemutatása fejezetek, amelyek által lehetőség lesz különböző múzeumok népszerűsítésére vagy létrehozására.