Súlyosbodik a medveveszély, félő, hogy elkerülhetetlen a tragédia. A székelyföldi települések környékén élő medvék “szintet léptek”, már nem csak a mezőgazdasági terményekben és háziállatokban tesznek kárt, hanem gyakran betörnek vendéglőkbe és lakóházakba is. A háromszéki Mikóújfalu lakóit közel egy hónapja tartja rettegésben a medve. Az állat az elmúlt hetekben a falu két vendéglőjébe tört be éjszakánként élelem után kutatva. Mindezt a vendéglő biztonsági kamerái meg is örökítették, az érintett vállalkozók szerint a káruk több ezer lejre rúg ám nem téríti meg senki, mert erre az esetre nem vonatkozik a vadkárokról szóló törvény.

Medve a vendéglőben
Medve a mikóújfalusi vendéglőben | Biztonsági kamera felvétele

Miután a mikóújfalusi vendéglőket villanypásztorokkal vették körbe, a medve lakóházakba próbált betörni. Hétfőre virradó éjszaka három lakóház ajtaját és ablakait törte össze, a ház lakói rettegve menekültek át szomszédaikhoz, számolt be Demeter Ferenc. A mikóújfalusi polgármester szerint egy hónapja folyamatosan levelez a hatóságokkal, de hiába kér segítséget, nem találnak megoldást a medveproblémára. A helyi önkormányzat úgy próbálja megoldani a helyzetet, hogy partnerségi szerződést köt a vadásztársasággal, hogy petárdákkal riasszák el a medvét, hiszen településen belül riasztásra sem használhatják lőfegyvereiket. Háromszéken problémás medvéről számoltak be Előpatakon, Maksán, Dálnokon, Ozsdolán, Sepsibükszádon, Kommandón, Málnásfürdőn, Árkoson, Kőröspatakon is.

Románia állatkertje lettünk!

Kovászna, Hargita, Brassó, Arges és Prahova megyék Románia állatkertjei lettek. Románia pedig Európa állatkertje”, állapította meg keddi prefektúrai sajtótájékoztatón Gheorghe Neagu. A Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője a prefektus meghívására tájékoztatott a medveproblémáról. Rámutatott, hogy a környezetvédelmi tárca legutoljára 2015-ben hagyott jóvá megelőzési kvótát, amikor országos szinten 400 medve kilövését engedélyezték. Azóta 2017-ben és 2019-ben kétszer 140 példányra adtak ki beavatkozási kvótát a településekre bejáró, problémás medvék kilövésére.

Az igazgató szerint várható volt, hogy súlyosbodni fog a helyzet, hiszen vészesen növekszik a medvék száma és nincs amivel kordában tartani az állományt. A háromszéki vadásztársaságok az elmúlt években több veszélyes medve kilövésére kértek engedélyt ám a szaktárca ezek felét hagyta jóvá. Általában arra hivatkozva utasítják el a kérést, hogy a medve nem okozott jelentős kárt vagy nincs elég bizonyító dokumentum. Gheorghe Neagu szerint évről évre több medve által okozott kárt jelentenek Kovászna megyében. Például 2016-ban 120 medvekárt jegyeztek, egy évvel később számuk megduplázódott, azóta folyamatosan növekszik.

Az ingatlanokban és lakberendezésekben tett kárt senki nem téríti meg!

Gheorghe Neagu arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg érvényben lévő törvény szerint csak a mezőgazdaságban és háziállatokban okozott károkat térítik meg, holott gyakori, hogy a medvék más javakban tesznek kárt. Ilyen a mikóújfalusi vendéglők és magánházak esete, de más településeken is előfordult már, hogy magánházba tört be a medve és élelem után kutatva tönkretette a berendezést és ilyen esetben a tulajdonosok maradnak az ijedséggel és a károkkal.

Medvejárás Bálványoson
Medvejárás Bálványoson | Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője szerint gond az, hogy nincsenek pontos adatok a hazai medveállományról és ennek felmérésére elavult módszereket használnak. Ezen becslések szerint Háromszéken 2016-ban 1200 medve élt és számuk tavalyra 1670-re nőtt. Georghe Neagu szerint tavaly azért nem jártak be ilyen nagy számban a medvék a településekre, mert megették a sertéspestisben elhullt vaddisznók tetemét, illetve bőséges volt a makktermés is. Idén azonban késve érkezett a tavasz ezért nagyobb számban jelennek meg a településeken élelem után kutatva.

Az igazgató arra is felhívja a figyelmet, hogy felelőtlen emberek, az országutak mentén autóból etetik a medvét és ezzel odaszoktatják őket. Háromszéken ilyen leggyakrabban Bálványos környékén fordul elő. Megoldás lenne, ha a veszélyes medvékre megyei szinten adhatnák ki a kilövési engedélyt és a vadkárokat is helyileg fizethetnék. Cosmin Boricean alprefektus hozzátette: a kormányhivatal vaskos dokumentációt állított össze a medveveszélyről, a vadkárokról. Ezt az anyagot elküldték a környezetvédelmi és a belügyminisztériumoknak és abban bíznak idejében érkezik megoldás, mielőtt bekövetkezik a tragédia és emberéletet követel a medvetámadás.