Sepsiszentgyörgy önkormányzata az országban egyedülálló módon kiemelten figyel a helyi vállalkozásokra, nemcsak a kultúrát és az élhető várost támogatja, hangzott el csütörtökön az idei gazdaságélénkítő támogatásokat ismertető sajtótájékoztatón. „A mi városunk, a mi felelősségünk” programsorozat keretében indított gazdaságélénkítő, finanszírozási programokat Antal Árpád polgármester, Édler András a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Debreczeni László az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke és Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a képviselőház pénzügyi és költségvetési bizottságának tagja ismertették.

Covid támogatás” minden sepsiszentgyörgyi cégnek, amelyet érintett a járvány!

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az elmúlt években 10 millió lejnyi támogatási összeget fizetett ki a városban bejegyzett vállalkozóknak, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester szerint a legnagyobb összeggel – 3 millió lejjel – tavaly támogatták a helyi cégeket, amikor a járványügyi megszorításokra gyorsan reagáltak és meghirdették a „COVID- minimis” támogatást. Mint arról beszámoltunk ezzel azokat a sepsiszentgyörgyi székhelyű kis és középvállalkozásokat célozták, amelyeknek a koronavírus járvány miatt legalább 15 százalékkal csökkent a forgalmuk és profitjuk.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Antal Árpád rámutatott: míg 2015-ben még 517.000 lejt utaltak a helyi vállalkozóknak, ahhoz képest tavaly már annak az összegnek közel a hatszorosát. Idén még több forrást fognak biztosítani a vállalkozásoknak, így a „COVID-minimis” támogatásra kétszer 5 millió lejt különítettek el a helyi költségvetésben. A hamarosan induló támogatási program lebonyolításával a kereskedelmi kamarát bízták meg amely a www.ccicv.ro oldalon teszi elérhetővé a pályázási lehetőséget.

A Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek fejlesztésükre, beruházásukra legtöbb 50.000 eurónyi támogatást kaphatnak 50 százalékos önrész mellett ám amennyiben a beruházáshoz szükséges eszközöket sepsiszentgyörgyi cégektől vásárolják meg, az önkormányzat megduplázza a támogatás összegét. Remélik a rendelkezésre álló összeget le is hívják a sepsiszentgyörgyi vállalkozók, hiszen tavaly az 5 millió lejes keretből kevesebb mint 2 millió lejre érkezett pályázat. Debreczeni László az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke szerint az a cég kerülhet ki győztesen amely válság idején „megfeszül” annak érdekében, hogy felkészüljön a jobb időkre, mer pályázni és fejleszteni.

Debreczeni László
Debreczeni László az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, adószakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Debreczeni László szerint kaptak visszajelzéseket, hogy befektetések finanszírozása helyett hasznosabb lenne, ha a veszteségeket és a költségeket finanszíroznák, ám továbbra is úgy gondolják, az önkormányzat szerepe, hogy irányt mutasson, így idén is csak a beruházásokat támogatják azoknak a helyi cégeknek, melyeknek tavaly visszaesett a forgalmuk. A vállalkozó az összeg felét kell az önkormányzati beruházás mellé hozzátegye, ezzel is bizonyítva, hogy a fejlesztést komolyan gondolja. Idén a pályázat online felületen zajlik, az adóügyi bizonylat is kérhető elektronikusan a helyi adóhivatalból, így nem kell papír alapú bürokráciával bajlódni, hívják fel az érintettek figyelmét. A tavaly már résztvevő vállalkozások idén nem pályázhatnak, így nagyobb lehetőséget kapnak más helyi vállalkozók is a programban való részvételre.

Támogatják a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkba betelepülő cégeket!

Idén is folytatódik a tavaly indított, 25 százalékos intenzitású támogatás, amelyik a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkba beruházó vállalkozásokat érinti, jelentette be Miklós Zoltán. Az ipari park, parlamenti képviselőnek választott volt igazgatója elmondta: a támogatás mértéke legtöbb 50.000 euró lehet, amennyiben a pályázó nem csak helyi beszállítónál költi el a támogatást, viszont akár 100.000 euró támogatást is kaphat, ha a pályázó kizárólag helyi beszállítónál költi el a támogatást. A támogatás, az önrésszel együtt, kizárólag az Ipari Park területén eszközölt beruházásokra használható fel.

Miklós Zoltán
Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Fontosnak tartjuk, hogy ösztönözzük az Ipari Parkos beruházásokat. Ez esetben a pályáztatás folyamatos, így az újonnan beköltöző cégek akár már másnap is letehetik a pályázatot. A kifizetés utólagos elszámolással történik, és mi szeretnénk, ha az elköltött összeg a helyi gazdaságban maradna” – ismertette a program részleteit Miklós Zoltán. Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint idén is megmaradt, hogy a közműhálózatra csatlakozás költségei, valamint „barna-mezős” beruházás esetén a meglévő ingatlan bontásának költségei is elszámolhatók. Tavaly 7 ipari parkba betelepült vállalkozó kapott támogatást összesen 2,5 millió lej értékben és két évük van rá, hogy a beruházásukat megvalósítsák.

Új támogatási program: Innovatív Minimis

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az idén egy új támogatási programot is elindít, amelynek keretében évente legtöbb 10, egyenként 40.000 eurós összeggel finanszírozzák az olyan innovatív kezdeményezések, termékek, szolgáltatások ötletgazdáit, amelyek a világpiacon is megállnák a helyüket.

Édler András
Édler András a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

A kezdeményezéseket és az ezeket bemutató részletes üzleti terveket egy 5 fős bizottság bírálja majd el, ezt követően a terveket publikussá teszik és közönségszavazásra bocsátják. A tervek szerint a programra magánszemélyek és jogi személyek is pályázhatnak a világ bármely részéről, azzal a feltétellel, hogy terveiket Sepsiszentgyörgyön kell megvalósítaniuk, amennyiben pozitív elbírálásban részesülnek, ismertette Édler András a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Visszatérítik a helyi vállalkozások ingatlanadójának egy részét!

Édler András arra is kitért, hogy kilencedik éve igényelhetik vissza a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozók az ingatlanadójuk egy részét. Éves szinten 150 vállalkozás él ezzel a lehetőséggel, akik 130 és 200.000 lej közötti összegeket pályáznak vissza. Az összegek évről évre növekednek, mert új ingatlanok épülnek a városban, illetve az ingatlanértékek a most már ötévenként kötelező újraértékelésével is egyre inkább kiigazodnak. A program május 18-án indul, és egy új, online felületen is lehetőség lesz az iratcsomó leadására.