Valószínűleg Románia és az Európai Unió egyik legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg az ozsdolai erdőben, miközben a házakba, udvarokba betörő anyamedvétől kellett volna megszabadítania Ozsdola lakóit.

Emanuel von und zu Liechtenstein Ausztriában élő herceg márciusban érkezett Háromszékre és sajtóértesülések szerint 7000 eurót fizetett a különleges engedményt adó környezetvédelmi minisztériumnak egy nőstény medve kilövéséért, mely tavaly több alkalommal is zaklatta Ozsdola település gazdáit, gazdaságait.

Arthur medve | Fotó: Agent Green
Arthur medve | Fotó: Agent Green

Az Agent Green egyesület szerint a herceg végül nem a szóban forgó medvét ölte meg, hanem egy hímet, mely az erdő mélyén élt, és soha nem merészkedett lakott területek közelébe. A tetemen végzett mérések azt mutatják, hogy az Arthur névre keresztelt medve 593 pontot ért a trófeavadászatban elérhető maximális 600 pontból.

Gabriel Păun, az Agent Green elnöke kifejtette: világos, hogy a herceg nem azért jött, hogy megoldja a helyiek problémáját, hanem hogy megölje a medvét, és hazavigye és a falra akassza a legnagyobb trófeát. Itt orvvadászattal van dolgunk, hiszen rossz medvét lőttek ki”, áll az egyesület közleményében.

Két vizsgálat is zajlik az ozsdolai vadászat törvényessége kapcsán

Az ozsdolai medve lelövésének körülményeiről két vizsgálat folyik, mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, miután környezetvédők lehetséges orvvadászatról számoltak be. “Csak a nyomozás után tudjuk meg pontosan, hogy mi történt Kovászna megyében. Jelenleg két vizsgálat is fut párhuzamosan, egyiket az Országos Környezetvédelmi Őrség, másikat az erdőőrség végzi.

Tánczos Barna kitért arra az engedélyre, amelyet február 17-én adtak ki egy nőstény egyed elejtésére, amely több problémát okozott Ozsdola lakóinak. A környezetvédők úgy vélik, hogy helyette lőtték le a 17 éves példányt és egyértelmű, hogy a trófea megszerzése volt a tét.
Tánczos Barna
Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter | Archív fotó: maszol.ro
A kibocsátott engedély értelmében a medve elejtése a helyi vadásztársaság hatásköre. A medve kilövésének körülményeit pedig a megyei hatóságok és az erdőőrség ellenőrzi. Ha bebizonyosodik, hogy megsértették a törvényt, akkor 30 000 eurós büntetés jár érte, és büntető eljárás is indulhat – pontosított a miniszter.
A miniszterelnök is megszólalt az ozsdolai medve ügyben

Hatalmas port kavart az Arthur névre keresztelt ozsdolai medve kilövése, melyre a környezetvédők hívták fel a közvélemény figyelmét. Elmondásuk szerint ez a hím egyed a legnagyobb volt az országban nyilvántartott medvék közül, azonban a miniszterelnök cáfolta ezt az információt.

Florin Cîțu a szerdai kormányülés során Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel egyeztetett az ügy kapcsán, a találkozót követően elmondta, hogy valószínűleg nem a legnagyobb példányról van szó. Egyelőre meg kell várnunk a jelentést, lássuk, milyen fejlemények lesznek. Azonban úgy tűnik, nem minden információ helyes, nem a legnagyobb medvét lőtték ki”- mondta Florin Cîțu miniszterelnök.

Octavian Berceanu, a környezetvédelmi őrség vezetője úgy nyilatkozott: fennáll az orvvadászat gyanúja, mivel engedélyt egy más állat kilövésére kaptak az illetékesek.