Több mint 70 cégnek, gazdasági szervezetnek, klaszternek és intézménynek ad otthont a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház, amely az országban egyedüliként maradt aktív, miközben az országban vele együtt alakult hasonló létesítmények többsége már nem létezik. 15 éves évfordulóját ünnepli az Asimcov vállalkozói szövetség által létrehozott sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház, amely az elmúlt években a folyamatos megújulási képességének köszönhetően maradt fenn és ismét megújulni készül.

Vajda Lajos az Asimcov igazgatója a 15 éves évforduló alkalmából szervezett online konferencián felidézte, hogy egy Phare program keretében korszerűsítették a sepsiszentgyörgyi kórház egykori kazánházát és két inkubálási ciklus során több tucat kezdő vállalkozásnak biztosított kedvezményes lakbér és logisztikai támogatást. Miután megszűntek az államilag támogatott inkubátor programok, az ASIMCOV modern vállalkozói rendszereket, úgynevezett klasztereket hozott létre a keretében működő ágazati szövetségeket alkotó cégek összefogása által.

Vajda Lajos
Vajda Lajos az Asimcov vállalkozói szövetség igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Jelenleg az inkubátorházban lakó cégek mellett ott működik a nemzetközileg elismert faipari, textilipari, élelmiszeripari, zöld-energia, gyógyturisztikai klaszter, de a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban van az Országos Klaszter Szövetség székhelye is. Emellett néhány éve létrehozták az InnoHub nevű közösségi munkateret, ahol több vállalkozó dolgozik együtt.

Digitalizált vállalkozások és hiánypótló képzések

A következő időszakban újra megújítani készülnek a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházat, hogy az megfeleljen a kor elvárásainak, fogalmazta meg Mátyus Enikő. Az InnoHub közösségi tér koordinátora bejelentette, hogy korszerű digitális platformot hoznak létre, amely segíti a Vállalkozói Inkubátorházban működő több mint 70 cég, szervezet és intézmény közti belső kommunikációt, ezzel próbálják ösztönözni, hogy a „lakók” egymás között élő kapcsolatot alakítsanak ki. Másrészt a közösségi oldal jellemzőivel rendelkező digitális platform által tennék lehetővé a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban működő vállalkozások és gazdasági szervezeteknek a népszerűsítési lehetőségeket.

Mátyus Enikő
Mátyus Enikő az InnoHub közösségi munkatér koordinátora | Fotó: Kovács Zsolt

Mátyus Enikő szerint részt vesznek egy nemzetközi digitális innovációs projektben és májusban pályázatot hirdetnek, amelynek keretében 95.000 eurót hívhat le az a cég, amelynek van digitalizációs elképzelése és új technológiát szeretne kipróbálni. A Vállalkozói Inkubátorház adminisztrációja például okos beléptető rendszert és az energiahatékonyságot segítő szenzorokat szerel fel az épületben. Hozzátette: keresik a pályázati lehetőségeket, hogy felújítsák a teljes épületet, amelyet szeretnének közösségi térré alakítani.

Az Asimcov vállalkozói szövetség több StartUp programot is lebonyolított amelyek által 56 induló vállalkozást finanszíroztak 25.000 és 100.000 euró közti összeggel, idén pedig 9 szociális vállalkozás indítását támogatják. Mátyus Enikő elmondta: májusban a fenntartható textilipar témában-, júliusban „egészség a turizmusban” témában szerveznek gazdasági rendezvényeket míg szeptemberben nyílt napot tartanak a 15 éves Vállalkozói Inkubátorházban.

Emellett az inkubátorházban működő cégeknek és szervezeteknek digitális marketingről és a webdesign-ról tartanak képzéseket, mivel vannak akiknek nincs költségvetése, hogy ezekkel a feladatokkal külsős szakembereket bízzanak meg.