Erdély elmagyarosítását” vizionálja egy pár napig álló kétnyelvű helységnévtábla kapcsán Dan Tanasă. Az AUR-os parlamenti képviselővé vált hivatásos feljelentő közösségi oldalán közzétette, majd a háromszéki prefektúrának és a Brassó megyei területi Útügyi Igazgatóságnak írt beadványt, amiben követeli a Sepsiszentgyörgy melletti Előpatak falu határában kihelyezett kétnyelvű – román és magyar – helységnévtábla eltávolítását. „Az RMDSZ elkezdte Erdély elmagyarosítását. Egyelőre apró, de törvénytelen lépésekkel…. Mint minden alkalommal most is az RMDSZ Nagy-Magyarországról álmodó politikusai provokálnak”, írta közösségi oldalára Dan Tanasă aki emlékeztet, hogy a településen 10 százalék alatt van a magyar lakosság aránya, miközben a közigazgatási kódex szerint 20 százalékos arány felett indokolt a kétnyelvűség.

A prefektus egyszer meg akart győződni a valóságról

Kovászna megye prefektusa, Ráduly István keddi sajtótájékoztatón számolt be az előpataki helységnévtábla körüli bonyodalmakról, hiszen arról kiderült, hogy az már nincs is a helyén. A háromszéki kormánybiztos arról számolt be, hogy a parlamenti képviselő beadványára válaszolva a prefektúra egyik alkalmazottja írásos felszólítást fogalmazott meg Előpatak polgármesterének címezve, hogy azonnal távolítsa el a kétnyelvű táblát.

Ráduly István prefektus és Dulányi Balogh Szilárd alprefektus
Ráduly István prefektus és Dulányi Balogh Szilárd alprefektus | Fotók: Kovács Zsolt

Ráduly István rámutatott: nem írta alá a prefektúra alkalmazottja által írt dokumentumot, mivel először meg akart győződni, hogy igaz amit a feljelentő állít. A prefektus vasárnap a helyszínre utazott és megállapította, hogy Előpatak határában csak román nyelvű helységnévtáblák vannak, tehát okafogyott a beadvány amit a panaszos megfogalmazott. Ráduly István kifejtette: csak a kedélyeket borzolták volna, ha a prefektúra elhamarkodottan kiküldik a felszólítást az előpataki polgármesternek, holott a kormányhivatalnak éppen a társadalmi béke fenntartása a feladata.

Pár napig állt az ideiglenesen kihelyezett kétnyelvű tábla

Mint kiderült Előpatak határában két-három napig állt a kétnyelvű helységnévtábla, amit a Brassó megyei területi Útügyi Igazgatóság dolgozói ideiglenesen helyeztek ki. Elekes Róbert a területi útügy szóvivőjének magyarázata szerint a település határában lévő hivatalos román nyelvű táblák megkoptak, azokat újra kellett festeni. Az útügyi igazgatóság raktárában találtak régebbi kétnyelvű táblákat és azokat ideiglenesen kihelyezték majd a román nyelvű táblák újrafestése ut’n visszahelyezték azokat a helyükre. Elekes Róbert leszögezte: az útügy csak a hivatalos, román nyelvű helységnévtáblák kihelyezéséért felel, a kétnyelvű jelzőtáblák kihelyezése az önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

A prefektúra ellenőrzi a kétnyelvűség érvényesülését

Mint arról beszámoltunk a belügyminisztérium nemrégiben a Székely Figyelő Alapítvány beadványa alapján körlevélben szólította fel az erdélyi prefektusokat, hogy megyéjükben gondoskodjanak a nyelvi jogok betartásáról az önkormányzatokban és a kormánynak alárendelt közhivatalokban.

Ráduly István háromszéki prefektus keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a belügyminisztérium körlevele alapján ellenőrizni fogják, hogy a Kovászna megyei önkormányzatok és közintézmények eleget tesznek-e a kétnyelvűség biztosítására vonatkozó kötelezettségeiknek. Újságírói kérdésre, hogy a háromszéki prefektúra miért nem kommunikál magyarul is, Ráduly István azt válaszolta: ezt is meg fogják oldani, ám egyelőre nem állt össze a prefektusi kabinetje.