Szombaton a Krisztus Király római katolikus templomban zajlott a „rendkívüli rövid” Szent György Napok. A harmincadik városünnepen nem volt többnapos fesztivál, kirakóvásár hanem a templomban áldással, díjátadással és koncerttel köszöntötték a várost és annak védőszentjét.

Kiss Jenő
Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató a Pro Urbe díj átvételekor | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád polgármester átadta a Pro Urbe díjat Kiss Jenőnek a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatójának. A polgármester rámutatott: a rendkívüli idők mindannyiunktól rendkívüli helytállást követelnek, de a város védőszentje nincs egyedül az őrhelyén, sokan állnak mellette, akik szüntelenül vigyázzák, tanítják, nevelik, ösztönzik, inspirálják a közösséget. Hozzátette, Kiss Jenő tevékeny élete, nevelő, tanító közösségformáló munkája nélkül mindannyian szegényebbek lennénk.

Kiss Jenő laudációját Szonda Szabolcs könyvtárigazgató olvasta fel hangsúlyozva: a díjazott a közéletben is markáns szerepet vállalt, intézmények, szervezetek, kiadványok, szakmai fórumok alapítása, indítása, megerősítése fűződik nevéhez. Kiss Jenő elmondta, megtisztelő számára a város Pro Urbe díjasai közé tartozni.

Szőcs Botond
Szőcs Botond zongorista | Fotó: Vargyasi Levente

A díjátadó után szenvedélyes, virtuóz koncertet hallgathattak a jelenlevők a Plugor Sándor Művészeti Líceum egykori diákjainak előadásában, Szőcs Botond zongora játékát Péter Ervin fuvolán, Csoma Attila tubán és Grosar Paul trombitán kísérte.