A koronavírus járvány miatt idén is elmarad a Szent György Napok, amely általában elindítja a fesztiválszezont. A sepsiszentgyörgyi városnapokat tavaly a lezárás miatt kellett lefújni, idén pedig a város több mint 4 ezrelékes fertőzöttségi mutatója miatt nem lehet eseményeket szervezni.

A városháza emlékeztet, hogy április 24-én kellene elkezdődjön Sepsiszentgyörgy legnagyobb közösségi ünnepének, a Szent György Napoknak, amiből idén a Pro Urbe-díj átadását, egy városnapi áldást és egy zongora hangverseny szerveznek meg.

Április 24-én, szombaton 16 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus templomban Szent György napi áldással és Pro Urbe díjátadással ünnepel Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház. Az eseményen közreműködnek Szőcs Botond zongoraművész és meghívottai, az áldást Ft. Dávid György plébános mondja.

A hagyományokhoz híven 1997 óta a Szent György Napok keretében osztják ki Pro Urbe-díjat azok számára, akik városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint önzetlenül szolgálták. Mint arról beszámoltunk idén a Pro Urbe díjat Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója érdemelte ki. Az eseményen klasszikus művek csendülnek fel a „Plugor Sándor” Művészeti Líceum egykori diákjainak előadásában, Szőcs Botond zongora, Péter Ervin fuvola, Csoma Attila tuba és Grosar Paul trombita kíséretében.

Szőcs Botond zongorista rövid idő alatt meggyőzte a zenei világot tehetségéről, hazánkban és határon túl is egyaránt bizonyított, számos országos és nemzetközi versenyen vett részt, ahol tíz első helyezést ért el. Elsőéves doktorandusz hallgató a Brassói Transilvania Egyetem zongora szakán, prof. dr. Stela Dragulin vezetésével. Számos koncertet tartott a világ különböző koncerttermeiben. Péter Ervin 2017 óta a brassai „Gheorghe Dima” Filharmónia fuvolása, számos zenei eseményen szerepelt mint szólista kamarazene- és zenekari tag külföldön és belföldön egyaránt. Csoma Attila tubán játszik, emellett pedig harmonikán, zongorán, gitáron és trombitán. Grosar Paul a Temesvári Nyugati Tudományegyetem Zene és Színház karán doktorandusz, a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar trombitása.

Az idei városnapi eseményen legtöbb 150 személy vehet részt, a belépés meghívóval lehetséges, melyet a Városi Jegyirodában lehet díjmentesen igényelni szerdán és csütörtökön 9 és 16 óra között, pénteken pedig 9 és 15 óra között. Egy személy legtöbb két meghívót igényelhet.