Tavaszi nagytakarításra és a zöldövezetek szépítésére hívja a város lakóit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. „A mi városunk, a mi felelősségünk” programsorozat részeként az április 22-i Föld napja akcióhoz csatlakozva a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azzal a kéréssel fordul a lakókhoz, hogy csütörtöktől vasárnapig szenteljenek különös figyelmet a környezetükre és gyűjtsék össze a szemetet, metsszék meg a fákat, ültessenek virágokat, gereblyéljék össze az elszáradt leveleket, javítsák meg a kerítéseket a lakónegyedi zöldövezetekben. A sepsiszentgyörgyi magánházak lakóit arra kérik: takarítsák ki a házuk előtti sáncot és nyírják le a füvet.

Az önkormányzatnak alárendelt Tega köztisztasági vállalat a 0267 310 123-as és a 0733 009 776-os telefonszámokon való előzetes egyeztetés alapján a közösségi akció ideje alatt szemeteszsákokat biztosít és ingyenesen elszállítja a takarítás során összegyűlt hulladékot.

Önkormányzati támogatással szépülnek a sepsiszentgyörgyi tömbházak közti zöldövezetek | Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi városháza emlékeztet, hogy 9 éve minden tavasszal támogatja a lakónegyedi zöldövezetek karbantartását, melynek keretében különböző virágok, cserjék, élősövény, termőföld, fűmag, kerítés és pad is igényelhető legtöbb 1 500 lej értékben, az igényelt összeg 80 százalékát az önkormányzat biztosítja. Az elmúlt években Virágos Sepsiszentgyörgy néven indított zöldövezeti szépségversenyt az önkormányzat három kategóriában, legszebb zöldövezet, erkély és kapu eleje, melyre tavaly összesen 66-an jelentkeztek. 2019-ben Sepsiszentgyörgy nyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt a határon túli települések kategóriában.

Április 22-e a Föld napja, amikor a világ minden országában különböző programok révén hívják fel a figyelmet a természet és a környezet megóvására. Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Városi Kertészet révén egész évben különös figyelmet szentel a város parkjainak, zöldövezeteinek és közterületeinek a karbantartására. A kertészet dolgozói egész évben takarítják és gondozzák a város területén található összes közterületet, parkot, rendszeresen metszik az ott található fákat, különböző virágokat nevelnek a város tulajdonában lévő virágházban és karbantartják a szökőkutakat és a játszótereket.