Egy éves kihagyás után, idén újra megszervezik Székelyföld legnagyobb lovas eseményét a Székely Vágtát. Az eseményt a járványügyi helyzethez igazodva szervezik, ami azt jelenti, hogy június 26-án, a maksai Óriáspincetetőn zajló lovas futamokat nem lehet majd a helyszínen követni, hanem online közvetítik, tájékoztattak a szervezők. Hozzáteszik: mindez semmit nem vesz el a verseny tétjéből, hiszen a tizedik, jubileumi Székely Vágtán továbbra is a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás a tét.

Elindult a települések benevezése a 10. Székely Vágtára. A székelyföldi képviselet mellett jelentős pénznyeremények is kecsegtetik a lovasokat, hogy elinduljanak a versenyen. Az egynapos online esemény programja még készülőben, azonban a lovasok tréningezhetik lovaikat, mert ismét megmérettethetik magukat az óriáspincetetői versenypályán.

Bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll: lovas, kísérő és csapatvezető. A Székely Vágta futamára bármilyen fajtájú és nemű, öt éves, tehát 2016-ban született vagy annál idősebb lóval be lehet nevezni, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Kivételt képeznek az ismeretlen származású lovak, valamint az argentin póló pónik, az Akhal Teke és az angol telivér lovak. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot.

A székelyföldi települések 2021. május 19-ig nevezhetik meg lovasaikat és lovaikat a Székely Vágtára. A Székely Vágta futamon az utazási költséget 1.000 lej értékben térítik meg pozitív állatorvosi vizsga esetén. Az előfutam győztesének nyereménye 2.000 lej, a Székely Vágta döntőjének pénznyereményei pedig: I. díj: 6.000 lej, II. díj: 4.000 lej, III. díj: 3.000 lej, IV. díj: 2.000 lej. A Székely Vágta szabályzata teljes mértékben igazodik a Nemzeti Vágta szabályzatához.

Bővebb információk: Székely Vágta versenyiroda, Kiss Ildikó, mobil: 0733-084 200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com.