Nagyszabású környezetnevelési programot indított Sepsiszentgyörgyön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) amely az V – XII. osztályos gyerekeket szeretnék érzékenyíteni a természethez való viszonyulás kérdésében. Legalább egy hektárnyi területet szeretnének beerdősíteni a város Sugásfürdő fele vezető kijárata mentén, az őrkői kőbánya alatti részen. A program részeként egy kortárs szobrot is állítanak Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban.

Bereczki Kinga a Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetője szerint hétvégén 125 résztvevővel összesen 1500 facsemetét, tölgyet, juhart és vadcseresznyét ültettek el a volt őrkői kőbánya alatt. A résztvevők között a 2,5 éves gyerektől az ötven éves felnőttig minden korosztály képviselve volt. Az akció szemétgyűjtéssel indult, így 10 zsák hulladékot szedtek össze, amit a TEGA köztisztasági vállalat elszállított.

A faültetésben részt vevőknek Bereczki Barna erdőmérnök magyarázta el és mutatta meg, hogyan kell ültetni majd kis csoportokra oszolva mindenki hozzáfogott a munkához. A nagyobbak ásták a gödröket és ültettek míg a kicsik hordták a vizet és öntöztek. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal egy ciszterna vizet szállított a helyszínre. A Háromszéki Közösségi Alapítvány tájékoztatása szerint a maradék 3500 facsemetét ezen a héten fizetett személyzettel ültetik el.

Bereczki Kinga rámutatott: gondot jelent, hogy a hétvégi faültető akció ideje alatt számos terepmotorost kellett visszatérítsenek az erdősített területről. Bár a sepsiszentgyörgyi önkormányzat sánccal oldja meg a terület védelmét, amelyen keresztül nem tudnak a szekerekkel átjárni ám a sánc nem tudja meggátolni a négykerekű és kétkerekű terepmotorokat ezért arra kérnek mindenkit, hogy legyenek figyelemmel arra, hogy facsemeték cseperednek az őrkői bánya alatti részen. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hamarosan figyelmeztető táblákat helyez ki az érintett területre.

Évről évre bővül a Napkapu szobor

A program része egy kortárs szobor állítása Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban. A Napkapu szobor érdekessége, hogy azt nyolc éven keresztül bővítik, minden évben egy-egy új elemet raknak hozzá, ezzel is jelezve a projekt előre haladtát. A Napkapu nevű térplasztikát két darab magyarvistai kőből faragták, ezek külső oldalára bronz elemeket rögzítenek. Ezek a bronz elemek a nyolcadik év végén egy 70 százalékban zárt kört hoznak alkotnak, magyarázta Bereczki Kinga.

A bronz elemek belsejében, felrögzítésük előtt egy lezárt kerámia kapszulát helyeztek el a programban részt vevők névsorával. Ez a folyamat egy évről-évre megismétlődő rítus, közösségi esemény része lehet, hiszen a nyolcéves folyamat végén egy anyagaiban hagyományos, de koncepciójában és szellemiségében kortárs képzőművészeti alkotás jön létre, aminek létrejöttében jelképesen a helyi község több ezer fiatal képviselője vesz részt, így generációs jelképpé válhat, magyarázták a kezdeményezők. A projekt alakulását a www.napkapu.info oldalon lehet követni.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.