Tüdőkórházat épít, képtár-épületet, kastélyt korszerűsít Kovászna megyében az Országos Befektetési Ügynökség (CNI). Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter aláírta a rendeletet, miszerint 28,5 millió lejjel finanszírozzák az új tüdőkórház megépítését. A kivitelezési tervet átadják a befektetési ügynökségnek, amely a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán megvalósítja a projektet.

Tüdőkórház látványterv

A megyei önkormányzat két évvel ezelőtt kezdeményezte egy olyan kórház építését, ahol a járóbeteg-gondozás és a bent fekvő kórházi ellátás egy helyen, korszerűen megvalósulhat, hiszen jelenleg ez a város két különböző pontján zajlik. A tervek szerint a kétemeletes épületben 34 beutalt beteget tudnak ellátni egy időben, lesz járóbeteg- rendelő, röntgen központ és laboratórium. A Kovászna megyei önkormányzat önrésze 1,1 millió lej.

Gyárfás Jenő Képtár
Befejezik a sepsiszentgyörgyi képtár korszerűsítését

Tamás Sándor arról is beszámolt, hogy a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár épületét ideiglenesen átadják az Országos Befektetési Ügynökségnek, amely befejezi a felújítását. A munkálatokat tíz évvel ezelőtt a művelődési minisztérium kezdte el, a kivitelező 85 százalékban végezte el a rábízott feladatot, majd felbontotta a szerződést. Most abban bíznak, hogy szintén állami támogatással sikerül befejezni.

oltszemi Mikó kastély
oltszemi Mikó kastély | Fotó: Henning János
Felújítják és átalakítják az oltszemi kastélyt

A háromszéki önkormányzat átadta az oltszemi Mikó kastélyt és a mellette levő medencét is az az Országos Befektetési Ügynökségnek és a napokban ezt megteszi a kastély társtulajdonos bodoki önkormányzat is. A 10-12 millió eurós beruházást, az ingatlanok felújítását szintén állami költségvetésből végzik el.

Az oltszemi Mikó-kastélyt hét évvel ezelőtt vásárolta meg Bodok önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa. Terveik szerint székely lovas múzeumot, konferenciatermet és a vendégeknek szálláshelyet hoznak ott létre – visszacsatolják a turisztikai körforgásba.

Tamás Sándor elmondta, arra törekednek, hogy minél több közberuházást valósítsanak meg állami támogatással, a CNI-vel való együttműködésre jó példák a Sepsi Aréna és a kézdivásárhelyi műjégpálya, de több kisebb beruházás is megvalósult.