Újra rendet teremtene a városban a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség, amelyet a következő időszakban meg is erősítenek. Az önkormányzat bővíti a térfigyelő kamera rendszert a városban, testkamerákkal szerelik fel a helyi rendőröket és drónokat vásárolnak, amelyekkel a magasból rögzíthetik azokat a törvénysértéseket, amelyeket másként nem tudnának lefülelni. Részletek IDE kattintva olvashatóak!

Mint ismert az önkormányzatok több mint egy év után kapták vissza a helyi rendőrségek fölötti irányítást, miután a járványhelyzetre hivatkozva tavaly márciusban átkerültek a belügyminisztérium, illetve az országos rendőrség irányítása alá és főként a járványügyi intézkedések betartását, a karanténközpontokat és az otthon elkülönült fertőzötteket ellenőrizték. Az elmúlt egy évben az a furcsa helyzet volt, hogy a helyi rendőrségeket anyagilag továbbra is az önkormányzatok finanszírozták, de semmilyen parancsot nem tudtak nekik adni, mutatott rá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere megállapította, hogy a helyi rendőrség felügyeletének hiányában az elmúlt egy évben fellazult a fegyelem a városban. Például a város határozata ellenére a lakónegyedekben parkolnak az 1,9 tonnánál nagyobb haszongépjárművek, a bicikliutakon parkolnak az autók, illetve a lakosság elszokott a parkolóhelyekért való fizetéstől.

Hadnagy István
Hadnagy István a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője | Fotó: Vargyasi Levente
Bekamerázzák a közbiztonság szempontjából érzékeny helyszíneket

Hadnagy István a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség igazgatója érdeklődésünkre elmondta, jelenleg 43 személyből áll az állomány, ebből 4 – 5-en csak irodai munkát végeznek, a többiek váltásban az utcán tartózkodnak. Egy időben 10 helyi rendőr járja Sepsiszentgyörgy utcáit és végez közrendészeti, közbiztonsági, forgalomrendészeti, építkezés-, kereskedelem- és környezetvédelmi felügyeleti munkát.

Az igazgató szerint Sepsiszentgyörgyön jelenleg 94 térfigyelő kamera üzemel a város területén a forgalmas helyeken illetve közbiztonság szempontjából érzékeny helyszíneken. Idén 15-20 kamerával bővítik a térfigyelő rendszert, illetve annak háttér egységeit, a tárhelyeket, szervereket és fejlesztik a térfigyelő rendszer szoftverét, amely lehetővé teszi, hogy a kamerák által rögzített felvételeket elemezni lehessen. Például meg tudják majd adni egy autó rendszámát és a rendszer az adatbázisból kiválasztja a filmet, amely végigköveti az adott jármű útját.

Hadnagy István rámutatott: a térfigyelő kamerák felvételeihez egyetlen más hatóság se fér hozzá és a felvételek 30 nap után automatikusan törlődnek a rendszerből. A térfigyelő rendszer nem a jóhiszemű emberek követését szolgálja, hanem a közbiztonságot növeli, hiszen ennek egyrészt visszatartó hatása van, másrészt egy bűncselekmény elkövetése esetén az elkövetők utólagos azonosításában van szerepe. A helyi rendőrség igazgatója szerint a kamerák felvételeit kizárólag az ügyészség vagy rendőrségnek mutatják meg az elkövetők beazonosítása érdekében. Érdeklődésünkre elmondta: számos esetben érkezik kérés civilektől is, hogy segítsenek például egy közúti baleset, koccanás részleteinek kiderítése érdekében. Ez esetben az érintettek országos rendőrségnél kell az ügyben panaszt tegyenek amely elrendelheti a felvételek kielemzését.