Háromszéken 2067 idős, alacsony jövedelmű személy kap étkezési utalványt ám mivel azokat elektronikus kártyán kapják, segítség nélkül nem tudják felhasználni. Mint ismert a 704 lejes minimális szociális nyugdíjba részesülők, illetve a veszélyeztetett hajléktalanok kaphatnak havi 180 lej támogatást, Európai Uniós alapokból. A kedvezményezettek névsorát a helyi önkormányzatok állítják össze és frissítik, illetve a havi 180 lejt elektronikus kártyára utalják és ezt kizárólag meleg ebédre lehet elkölteni.

Cosmin Boricean alprefektus
Cosmin Boricean alprefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Cosmin Boricean Kovászna megyei alprefektus szerint a 2067 háromszéki jogosult 75,3 százaléka aktiválta és használja az elektronikus étkezési utalványát. Véleménye szerint ez jó aránynak számít, hiszen az ország több megyéjében alig 20-30 százalék az étkezési utalványok felhasználtsági aránya.

Ráduly István prefektus hozzátette: Háromszéken gondot jelent, hogy az elektronikus kártyákat a megye 120 településéből csak 25-ben fogadja el összesen 65 gazdasági egység, emellett a járvány miatt bezárt több vendéglő és egy részük nem vállal házhoz szállítást. Esetenként többe kerül elutazni egy olyan településre, ahol érvényesíthető a kártya, mint az ebéd értéke. Mindez miatt nehézségbe ütköznek azok az idősek akiknek fiatalabb rokonaik, ismerőseik nem segítenek a felhasználásban. Azt javasolják az érintetteknek, hogy kérjék a helyi önkormányzat segítségét, illetve javasolni fogják a kormánynak, hogy a támogatás összegére tudjanak alapélelmiszert is vásárolni a jogosultak.