Igényes receptes könyvet kapnak ajándékba március 8-án a háromszéki cukrászdákban vásárló hölgyek! Az „Édes ízek Székelyföldről” című süteményes könyvet kedden, Sepsiszentgyörgyön mutatták be. A hat szerző a sepsiszentgyörgyi „Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljának” zsűrije, így a kiadvány is a kürtőskalácsot népszerűsíti ám sok más sütemény receptjét és hozzájuk kapcsolódó történeteket is megtalálják benne látványos fázisfotókkal illusztrálva.

A süteményes könyv ára mindössze „egy jó szó”, hiszen a Rákóczi Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által tízezer példányban kiadott könyvet nem lehet megvásárolni, azt különböző rendezvényeken, eseményeken ajándékba adják. Első alkalommal március 8-án, nők napján kaphatják meg azok a hölgyek, akik valamelyik háromszéki cukrászdában vásárolnak.

Édes ízek Székelyföldről | Fotó: Kocsis B. János
Az “Édes ízek Székelyföldről” könyv szerzői | Fotó: Kocsis B. János

A sepsiszentgyörgyi könyvbemutató után hamarosan Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is bemutatják a kiadványt, hiszen a hat szerző is Székelyföld különböző térségeiből származik és a háromszéki Kürtőskalács fesztivál terelte őket egy csapatba.

„Az étkezés kultúrája legalább annyira meghatározó egy nemzet életében, mint zenéje, viselete, táncai, beszéde. Megismernek abból, amit eszünk, abból, ahogyan étkezünk… A kötet, több mint receptes könyv, nemcsak gasztronómiai élmény, hanem egyben időutazás, nosztalgiakörút egész Székelyföldön”, mutatott rá a kiadvány előszavában Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök felidézte, hogy a 2019-es Kürtőskalács fesztiválon merült fel a süteményes könyv ötlete, ezért arra kérték fel a zsűri tagjait, hogy tegyék közzé saját kürtőskalács receptjüket és kedvenc hagyományos vagy újragondolt édességeik receptjét és ahhoz kapcsolódó történetüket. Az „Édes ízek Székelyföldről” című kiadvány szerzői Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szász Elemér székelyudvarhelyi gasztroblogger, Farkas Ferenc a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség cukrászmestere, Kabai Jánost az egrestői Eldi pékség termelési igazgatója, Szőcs Ilona a csernátoni Malomkert turisztikai központ vezetője és Bocskor István pékmester a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője.

Az "Édes ízek Székelyföldről" | Fotó: Kocsis B. János
Az “Édes ízek Székelyföldről” | Fotó: Kocsis B. János

A kötetben szereplő recepteket a csernátoni Malomkertben sütötték le, ahol fotósorozat és videóanyag is készült. Olyan kürtőskalács több változata mellett olyan ínyenc recepteket is tartalmaz mint a fatörzstorta, az ürmösi málé, ördögpirula, a szavarin, az Erzsébet kalács, a hólabda, parasztalmás, a rigójancsi, a pityókás pogácsa, vargabéles, aranygaluska, a diós rácsos, péklángos vagy a kókonya.

Jánossy Alíz kedvenc édességét a dalauzit ajánlja, amely az örmény kereskedők üzleti tárgyalásainak fontos kelléke volt, ha azt kitették az asztalra jelezték, hogy komoly az üzleti szándék. Farkas Ferenc, sepsiszentgyörgyi cukrászmester nagymamájától tanult recepteket adott közre és a cukrászdában népszerű sütemények otthoni elkészítését bátorítja. Szőcs Ilona csernátoni tiszteletes asszony, a Malomkert turisztikai központ vezetője a gyerekkori élményeiből táplálkozó örömet szeretne közvetíteni a könyv által. Bocskor István pékmester szerint az elmúlt három, négy év munkája kezdett beérni amelynek célja az volt, hogy megtalálják a legjobb és legszebb kürtőskalácsot. Arra biztat mindenkit, használjon helyi, jó minőségű alapanyagot az otthoni sütemények elkészítésénél.