A sepsiszentgyörgyi fiatalokat a munkahely és kereseti lehetőségek, lakhatási gondok, közlekedés, nyelvi nehézségek, egészségügy, környezetvédelem és az oktatás kérdései foglalkoztatják leginkább, derült ki a nemrégiben lezajlott ifjúsági konzultáció során.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által kezdeményezett konzultáció során a fiatalok által beazonosított problémákra megoldásokat is kínálnak. Egyrészt idén lakbér támogatást kaphatnak a 35 év alatti, sepsiszentgyörgyi fiatalok, másrészt magyaroknak román nyelv-, románoknak pedig magyar nyelv tanfolyamot finanszíroznak, illetve induló vállalkozásoknak biztosítanak kezdőtőkét.

Antal Árpád, Vargha Fruzsina, Székely István Gergő és Zsigmond József ismertették az ifjúsági konzultáció eredményeit | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyi ifjúsági konzultációra 1100 válasz érkezett be, számolt be kedden Székely István Gergő. A Székelyföldi Közpolitikai intézet kutatási igazgatója szerint a konzultáció nem egy reprezentatív felmérés, vagyis „annak hallják a hangját, aki megszólalt”. A kérdőívet kitöltött fiatalok etnikumtól függetlenül elégedetlenek voltak a sepsiszentgyörgyi munkahely és kereseti lehetőségekkel és a lakhatási helyzettel. Ezzel szemben többnyire elégedettek voltak a város hangulatával, művelődési és sportolási lehetőségekkel és a zöldövezetekkel. Székely István Gergő szerint nagy a támogatottsága a sepsiszentgyörgyi felsőoktatás fejlesztésének. A fiatalok olyan gyakorlatias alkalmazott szakok indítását szeretnék, amelyek illeszkednek a térség munkaerő-kínálatához.

Ezek az önkormányzat válaszai a fiatalok által jelzett problémákra

Antal Árpád polgármester rámutatott: a konzultációban részt vevő fiatalok nem elrugaszkodott elvárásokat fogalmaztak meg, ez azt jelzi, hogy fontos számukra, mi történik Sepsiszentgyörgyön, ahol az életüket képzelik. Az önkormányzat az idei költségvetéséből több támogatási programot is indít, mondta a polgármester, aki felidézte, hogy 1 millió lejjel támogatják a román- és magyar nyelvoktatási programokat, amelyek hozzájárulhatnak, hogy a fiatalok könnyebben el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A polgármester meggyőződése, hogy ha „megizmosodik” Sepsiszentgyörgyön a Babes- Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, akkor öt-tíz év múlva a jelenlegi pár száz helyett több ezer egyetemista szerezhet versenyképes tudást és oklevelet.

Antal Árpád szerint az önkormányzat nem tud munkahelyeket létrehozni, viszont ösztönözni szeretnék a fiatalok vállalkozási kedvét. A város idén 30 induló vállalkozás üzleti tervének megvalósítását támogatja egyenként 20.000 euróval. Emellett 10 vállalkozást egyenként 40.000 euróval támogatnak innovatív üzleti ötletek megvalósítása érdekében.

Lakbértámogatást kapnak a sepsiszentgyörgyi fiatalok!

Vargha Fruzsina alpolgármester bejelentette, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) által két-háromemeletes tömbházak építését tervezik a városban, illetve 35 sorházat is építtetnek a Borvíz utcában. Mivel az építés időigényes, idén lakbértámogatást ajánlanak fel a 35 év alatti fiataloknak, mondta az alpolgármester.

Vargha Fruzsina, Székely István Gergő és Zsigmond József | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

A városi költségvetés elfogadása után, várhatóan júniustól 500 igénylőnek havi 50 euróval járulnak hozzá a lakbér költségéhez. A városháza jogászai dolgoznak a feltétel rendszer kialakításán, azt hamarosan közzéteszik. A lakbértámogatás feltétele viszont, hogy az igénylőnek hivatalos albérleti szerződéssel kell rendelkeznie. Az is cél ugyanis, hogy kifehérítsék a sepsiszentgyörgyi lakbér piacot, hiszen a hivatalos szerződés egyaránt védi a bérlőt és a lakástulajdonost is.

Vargha Fruzsina szerint a városháza egy ifjúsági irodát is indít, amely egyrészt naprakész tájékoztatást tud adni a fiataloknak, illetve „fejvadászként” is működne vagyis közvetítene a sepsiszentgyörgyi munkaadók és a munkahelykereső fiatalok között.