Március 18-án nyitja meg kapuit Sepsiszentgyörgyön, Kovászna megye első bevásárlóközpontja, a Sepsi Value Centre. A Prime Kapital közép- és kelet európai ingatlan-befektető és fejlesztő vállalat öt hektáros területen 20.000 négyzetméter felületet építtetett be, a létesítmény területén 700 parkolóhelyet hoztak létre.

Közel 6000 négyzetméteres hipermarketnek, üzlethelyiségeknek, divatüzleteknek, teraszos kávézóknak és éttermeknek biztosít teret. A új bevásárlóközpont Sepsiszentgyörgy és a szomszédos települések lakosait, mintegy 214 ezer potenciális vásárlót szolgál ki, ugyanakkor 600 új munkahelyet létesít.

A Carrefour hipermarket mellett olyan nemzetközi- és hazai márkák esetenként helyi vállalkozások nyitnak üzletet mint a New Yorker, LC Waikiki, Sportissimo, Sport Vision, Sinsay, Orsay, CCC, DM, Noriel, Flanco, Pepco, Nobila Casa, Agroland, Dr.Max gyógyszertár, B&B Collection, Cador, KFC, Spartan, Mesopotamia, Big Mama, Bertis, Boutique 17, Arsis, Rufarie, Tabac Xpress, Money Gram, Play Again, BVB Casino, Cover Shop, Talma GSM, Café 42, Kappuccino, Fine Drink Shop, Kolumbán Optika, Hygea Farm, Aderix Fashion, Prima Icecream, Asigurari Auto BSL, Hello Donuts. A bevásárlóközpont mögött a Dedeman barkácsáruház szintén egy hét múlva nyitja meg kapuit.

A befektető vállalat közleményében azt írja, minden lehetséges intézkedést megtettek a COVID-19 terjedésének megelőzésére, szigorúan figyelnek a felületek fertőtlenítésére és tisztítására, a légkondicionálók pedig folyamatos üzemben, a benti levegő visszaforgatása nélkül frissítik a belterek levegőjét.

Sepsi Value Center
Sepsi Value Center látványterv
Helyinél vagy multinál vásároljunk?

Korábban Antal Árpád polgármester kifejtette: ő is a helyi vállalkozásokat támogatja a multinacionális cégek ellenében, de meg kell találni az egészséges egyensúlyt. A sepsiszentgyörgyieknek is meg kell teremteni a lehetőséget a saját városukban, hogy plázában, hipermarketben vásároljanak, mert ha nem, akkor elmennek a legközelebbi városba, ahol megvan ez a kínálat. A brassói bevásárlóközpontok parkolójában lévő autók fele Kovászna vagy Hargita megyei rendszámú, tehát a pénz amit ott költenek el, az Brassóban generál munkahelyeket és adót.

Antal Árpád szerint a döntést mindenki egyénileg hozza meg, aki akar az helyi cégtől vásárol függetlenül attól, hány bevásárlóközpont létesül a városban, aki pedig a multit részesíti előnyben, az akkor is onnan vásárol, ha ezért Brassóba kell utaznia, ami időbe telik és üzemanyagra is kell költenie. Másrészt minél több befektető jelenik meg a városban, annál nagyobb a verseny a munkavállalókért, a verseny pedig hozzájárul a fizetések emelkedéséhez és a jobb munkakörülményekhez.