3500 hír- és távközlési eszközt tartalmazó magángyűjteményre alapozva nyitották meg Sepsiszentgyörgyön a TeleTár múzeumot vagyis a Székelyföldi Távközléstörténeti Látványtárat. Csáky Ernő villamosmérnök, nyugalmazott hírközlési katonatiszt, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt oktatója gyűjtötte össze a térségben fellelhető távközlési, hírközlési, hang- és képrögzítő berendezéseket, eszközöket amiket néhány éve a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesületnek adományozott.

Csáki Ernő múzeumalapító
Csáki Ernő múzeumalapító és a Morsé-gép | Fotók: Erdély András

Ezeket a tárgyak eddig egy állandó kiállítás keretében a Puskás Tivadar Szakközépiskolában voltak láthatóak, ám ezt inkább az iskola diákjai élvezhették. Sepsiszentgyörgy önkormányzata felkarolta a kezdeményezést és felajánlott a TeleTár múzeumnak egy városközponthoz közeli ingatlant, illetve támogatja az intézmény működését, számolt be Tóth Birtan Csaba alpolgármester, az egyesület elnöke.

A TeleTár múzeumot a sepsiszentgyörgyi törvényszék közelében, a központi piac fele vezető út sarkán lévő épületének három helyiségében rendezték be. Az interaktív kiállítótérben többek között megtekinthető a Puskás Tivadar-féle telefonközpont, a papírszalagra író Morse-gép, írógépeket, katonai és civil rádióberendezések, telefonkészülék, gramofonok, patefonok, piezoelektromos lemezjátszók, szalagos magnók, lámpás televíziók és régi számítógépek is.

Tóth Birtan Csaba
Tóth Birtan Csaba alpolgármester és az egyesület elnöke

Szeretnék a technika iránt érdeklődő diákokat és felnőtteket bevonni a tevékenységekbe, így a múzeum gyakorlótermében elektronikai tanfolyamokat indítanak, de kiscsoportos előadások, fizika- vagy technológiaórák megtartására is van lehetőség. A múzeum könyvtártermében szakkönyvgyűjtemény van és ott tárolják és digitalizálják az egykori sepsiszentgyörgyi helyi televízió az STV archívumát, régi lemezeket, audio- és videókazettákat. A múzeumalapító Csáky Ernő szerint az a cél, hogy a budapesti Csodák Palotája mintájára megszervezzenek egy tudományos szórakoztató-központot.

Beke Csongor a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület ügyvezetője szerint a TeleTár a járványügyi szabályok betartásával, előzetes egyeztetés alapján látogatható hétfőtől péntekig 9-től 13 óráig, csütörtökön 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig előzetes egyeztetés szerint. A múzeumnak a www.teletar.ro címen háromnyelvű honlapot is létrehoztak.