Koronavírus fertőzés szövődményeként lebénult egy kiskorú lány, akit a sepsiszentgyörgyi kórházban alkalmazott, a térségben újszerű vérszűréses eljárás révén lábra állítottak. Dr. Dumitra Ioana a sepsiszentgyörgyi kórház gyermekneurológia osztály szakorvosa arról számolt be, hogy újra tud járni az a 16 éves gyimesi lány, aki végtagbénulással a csíkszeredai kórházból került át a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba.

A 16 éves kiskorút január 30-án utalták be paraplágiával (a végtagok lebénulásával). Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a páciensnél myelitis transversa, azaz gerincvelő gyulladás okozta bénulás lépett fel. Dr. Dumitra Ioana szerint ez a fajta idegrendszeri zavar a COVID-19 vírus szövődményeként jelentkezett a fiatal lánynál.

A meggyógyított kislány orvosai körében | Fotók: Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház

Dr. Costache Cătălin az intenzív terápia osztály szakorvosa szerint a pácienst plazmaferézissel kezelték. A plazmaferézis olyan orvosi eljárás, melynek során a beteg vérét egy speciális eszköz segítségével, szűrőberendezésen engedik át, majd visszajuttatják a testébe. A kezelés négy fázisban zajlott, hat óránkét, több szakorvos felügyelete mellett.

A plazmaferézis elvégzéséhez szükséges berendezést még 2016-ban vásárolta a sepsiszentgyörgyi kórház számára Kovászna Megye Tanácsa. Dr. Dumitra Ioana hozzátette: a kezelés alatt nem léptek fel komplikációk, már az első kör szűrés után javult a beteg állapota. Felnőtteknél korábban sikeresen alkalmazták a plazmaferézist, azonban kiskorúaknál ez volt az első alkalom a Megyei Sürgősségi Kórházban. Dr. Buzsi Janka hozzátette, fontos időben lépni, hiszen az ehhez hasonló esetek életveszélyesek, kezeletlenül pedig, hosszútávon károsíthatják az izom és légzőrendszert egyaránt.

A plazmaferézist úgy kell elképzelni, mint egy dialízishez hasonló eljárást. A páciens vérét szűrőn vezetik át, majd további oldatokkal és vérkészítményekkel együtt visszajuttatják a testbe. Ez az eljárás minden káros anyagot kiszűr a vérből. Valószínűsítjük, hogy a gyulladásos bénulás vírusos, a COVID szövődményeként lépett fel. A művelet nem igényel altatást, a fiatal lány mindvégig eszméleténél volt, evett, aludt, beszélt. A páciens a beutalás pillanatában képtelen volt mozogni, tolószékben hozták be. Örvendünk, hogy a kezelés hatékony és sikeres volt”, foglalta össze az eredményeket dr. Costache Cătălin.

A meggyógyított kislány orvosai körében | Fotók: Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója kiemelte a kislány hozzátartozóinak támogató hozzáállását, hiszen amikor értesültek, hogy a beteget vérszűréses eljárással kezelik, 4-5 autóval érkeztek Sepsiszentgyörgyre és vért adtak, hogy ezzel is hozzájáruljanak az egészségügyi ellátáshoz.

Oltás után átmenetileg lebénult egy egészségügyi dolgozó szemhéja

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 23 koronavírus fertőzött beteget kezelnek, közülük 5-en vannak kritikus állapotban az intenzív terápián, ketten intubálva vannak. Az elmúlt egy hét alatt 18 koronavírusból kigyógyult pácienst engedtek haza, illetve 3-an haltak meg koronavírushoz köthetően, számolt be Rosu Mátyás. A kórház orvos igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt héten egy másfél éves kisgyereket is kórházba utaltak koronavírus fertőzéssel és kiszáradt állapotban, állapotát négy nap alatt sikerült stabilizálni és hazaengedték.

moduláris sürgősség
Járványügyi szűrés a moduláris sürgősségen | Fotó: Kovács Zsolt

Rosu Mátyás szerint a háromszéki koronavírus fertőzések számának csökkenése még nem magyarázható az oltás hatásával, hiszen a lakosság körében egyelőre nem jelentős a beoltottak száma. A sepsiszentgyörgyi egészségügyi dolgozók körében viszont jelentősen csökkent a fertőzés terjedése, ami már indokolható az oltással. A kórház oltóközpontjában eddig 540 egészségügyi alkalmazott kapta meg a védőoltást, közülük 490-en már a második, emlékeztető vakcinát is megkapták. A kórházban március elején szerveznek egy újabb oltási akciót, amelyre 150 olyan egészségügyi alkalmazott iratkozott fel, akik korábban nem igényelték a vakcinát de időközben meggondolták magukat.

Rosu Mátyás szerint a sepsiszentgyörgyi kórházban eddig beoltottak körében egyetlen alkalommal jegyeztek súlyosabb mellékhatást. Egy egészségügyi alkalmazottnak a koronavírus elleni oltás után átmenetileg lebénult a szemhéja. Emellett jegyeztek még néhány enyhébb mellékhatást.